2013-04-11 15:06:36• hírek • Póti Orsolya

Megemlékezés a Majtényi síkon

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület április 27-én, szombaton 11 órai kezdettel huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a majtényi síki megemlékezést.

Az EMKE szervezésében, valamint a Domahidai „Kraszna" Közösségi Egyesület, a Kismajtényi Református Egyházközség, Majtény Község Polgármesteri Hivatala, a Majtényi RMDSZ, a Szatmárnémeti Szent István Kör közreműködésével idén is sor kerül a domahidai vasútállomás mögött található kuruc emlékmű előtt zajló megemlékezésre.

A szabadságharc kitörésének 310. évében megrendezésre kerülő főhajtás immár a huszonnegyedik. Üdvözlőbeszédet mond ez alkalomból Gheorghe David, Majtény község polgármestere, Balogh Enikő kismajtényi lelkipásztor és Bíró Norbert nagymajtényi plébános, ezt követően pedig köszöntőt mond Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora.

Thoroczkay Sándor méltatja majd a nyolc évig tartó kuruc szabadságharc, valamint a Majtényi síkon lezajlott fegyverletétel és az azt követő Szatmári béke jelentőségét. Tárogatón játszik Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész és fellépnek a kis- és nagymajtényi, domahidai, mátészalkai, nagyecsedi, nagykárolyi, szatmárnémeti, szilágysomlyói, tyukodi és ópályi versmondók, énekesek és táncosok. A rendezvény végén Paniti Zoltán domahidi lelkipásztor mond áldást.

„Örvendetesnek tekinthető, hogy az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület mellett a sikeres megemlékezést előkészítő és segítő szervezetek száma évről évre szaporodik" - nyilatkozta Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke a Szatmár.ro-nak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: