2011-01-17 13:29:29• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezés Szatmárcsekén

Több százan vették részt a magyar kultúra napja alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén, köztük a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pedagógusai.

A község zsúfolásig megtelt református templomában tartott ökumenikus istentiszteleten a történelmi egyházak képviselői hirdettek igét. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból az ünnepségen Bálint Zsuzsa aligazgató, Juhász Paula, Kató Enikő, Kovács Béla, Sárándi Annamária, Tar István tanárok és Pataki János a Szülői Bizottság elnökhelyettese vett részt.
Az ünnepségen Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke szentbeszédében január 22-ét a magyar kultúra és a Himnusz születésnapjának nevezte, amely - mint mondta - kiváló lehetőséget ad arra, hogy a magyarság átgondolja a mögötte lévő utat és megtervezze jövőjét.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ünnepi igehirdetésében emlékezett a kultúra régi és mai őrzőire, s rámutatott az értékek megőrzésének fontosságára.
Az istentiszteletet követően ünnepélyesen átadták a Kölcsey Ferenc-emlékérmet: az elismeréssel idén Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténészt, esszéírót, akadémikust jutalmazta a díjat létrehozó Kölcsey Társaság. Az elismerést a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához.

A templomi szertartás után az ünnepség résztvevői a református temetőben található Kölcsey-síremléknél helyzeték el az emlékezés virágait és koszorúit. A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium képviseletében koszorút helyezett el Bálint Zsuzsa aligazgató és Tar István tanár, vezetőségi tanácstag
A magyar kultúra napját egyébként 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.


Megkoszorúzták Kölcsey szobrát
Megkoszorúzták Kölcsey szobrát


A kölcseys küldöttség a költő szobránál
A kölcseys küldöttség a költő szobránál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: