2018. június. 19., kedd
Névnap:
2014-08-22 14:02:02• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezés II. Rákóczi Ferencről

A Partiumi Magyar Napok programjának részeként pénteken 17 órától tartják a megemlékezést.

Szatmár magyarsága több szálon kötődik II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez és a kuruc szabadságharchoz. A szabadságharc kezdetén kiadott híres Vetési pátenst a fejedelem a város határában álló táborban adta ki, de Szatmárhoz kötődik a szabadságharc lezárása is: itt fogadták el az elcsüggedt kuruc rendek a békepontokat.

Az elevenen őrzött emlékeknek köszönhetően, 2012-ben felavattuk a fejedelem szobrát Szatmárnémetiben, a Láncos templom mögötti téren. A szobor és a körülötte kialakított tér ad alkalmat, hogy a megye és a régió magyarságának kuruc hagyományait összefogva megerősíthessük összetartozásunkat és történelmi gyökereinket.

A 13. Partiumi Magyar Napok keretében, augusztus 22-én, pénteken, 17.00 órakor Rákóczi megemlékezésre hívjuk az érdeklődőket a fejedelem szatmárnémeti szobrához, a Kálvin térre. A megemlékezés keretében ünnepi beszédet mond Jakab István a Magyarország Országgyűlésének alelnöke, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a szoborállítás kezdeményezője.

Ezt követi Kátai Zoltán énekmondó előadása „Pro Patria" címmel, majd a résztvevők elhelyezik az emlékezés koszorúit a fejedelem szobránál. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: