2015-10-06 13:42:01• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezés Halmiban

Fotó: Marozsán Antónia
Fotó: Marozsán Antónia

Ez esztendőben is megemlékeztek a tizenhárom aradi vértanúról a halmi református templomban. Az ünnepi megemlékezésen Sámuel második könyve első fejezetének 27. verséből szólt az Ige: „Oh, hogy elhulltak a hősök! És elvesztek a hadi szerszámok!"

Elek Arnold lelkipásztor kiemelte, hogy manapság is rendkívül fontos, hogy az ünneplő és emlékező ember mennyire tudja életének, népének, közösségi sorsának alakulását, az Isten Igéjének fényében, szemlélni. A dávidi „íj dal" ma sokak számára talán egy másik dalt csal elő a szív mélységéből, az aradi 13-at sirató éneket.

„Jaj de búsan süt az őszi nap sugára,
Az aradi vártömlöcznek ablakára.
Szánja azt a tizenhárom, magyar vitézt,
Ki a magyar szabadságért a halálra kész!

Az igehirdetést követően az iskolás gyermekek, Pap Erika magyartanárnő vezetésével, színvonalas és lelket melengető műsorral ajándékozták meg a gyülekezetet. Az istentisztelet végeztével a templomkertben levő emlékműnél koszorúkat helyeztek el, a hősök előtt tisztelegve.

A helyi RMDSZ, a Római Katolikus Egyház és a Református Egyház részéről kerültek fel a kegyelet virágai. A koszorúzást követően, a temetőben álló kopjafához is kilátogattak, s ott is koszorúzással adóztak a hősök emlékének. Köszöntő beszédet mondott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. Az iskolás gyermekek énekszóval, virággal, s gyertyagyújtással emlékeztek.

A Himnusz eléneklése után, szeretetvendégségre várták az emlékező és ünneplő testvéreket.

Október 6-i megemlékezés Halmiban

Október 6-i megemlékezés Halmiban

Október 6-i megemlékezés Halmiban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: