2010-10-03 22:09:35• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezés Halmiban

Az aradi vértanúk példája kitartásra, elveinkben való hitre ösztönöz - hangzott el a vasárnapi, halmi megemlékezésen.

Évek óta megrendezik az október 6-ai megemlékezést Halmiban, a helyi vallási felekezetek szervezésében. Nem volt ez másként most sem: a római-katolikus templomban, ünnepi ökumenikus misével-istentisztelettel kezdődött a vasárnapi ünnepség. Kovács István misét celebrált, Fodor Lajos, helyi református lelkész prédikált, Simon Attila, tamásváraljai református lelkipásztot pedig imát mondott. A helyi idákok, Pap Erika Nóra felkészítésében ünnepi műsorral szerepeltek.

Az ünnepség a második világháborús hősök emlékműve előtt folytatódott, ahol Vas Kacsó Sándor Wass Albert idézetet olvasott fel, az egyházak képviselői és az RMDSZ vezetői megkoszorúzták az emlékművet.

 

A temetőkert kapujánál állt meg ezután az ünneplő tömeg, ahol felavatták azt a székelykaput, amelyet a református gyülekezet egy elszármazott, egykori tagjától, Kádas Józseftől kapott ajándékba. Fodor Lajos beszéde után Simon Attila és Kovács István áldották meg a létesítményt - amely jelképes, ugyanis az Életfa mellett a Nap, a Hold, valamint Csaba királyfi csillagösvénye is megtalálható a faragványok között.

A temetőben lévő kopjafa előtt Incze Lajos polgármester mondott beszédet, aki arról beszélt, milyen tanulságai, üzenetei vannak az aradi tizenhárom példájának a ma embere számára. A koszorúzás és a Szózat eléneklése utána  Himnusz akkordjai hangzottak fel.


A vértanúkra emlékeztek Halmiban
A vértanúkra emlékeztek Halmiban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: