2012-01-27 16:23:45• hírek • Kocsis Zoltán

A tárgyalások stagnálnak, hétfőn is tüntetni akarnak az Electrolux munkásai

Akárcsak csütörtökön, pénteken is tüntettek a gyár vezetői és a román kormány ellen az Electrolux alkalmazottai. Sorin Faur szakszervezeti vezető szerint a tárgyalások stagnálnak, de ígéri: addig nem hagyják abba a tüntetést, amíg kívánságaik nem teljesülnek.

A svéd Electrolux szatmárnémeti gyárában kedd óta nincs termelés. Az alkalmazottak egy napi csendes tiltakozás után csütörtökön már az utcára vonultak, hogy világgá kiabálják-kürtöljék elégedetlenségüket és kívánságaikat. A tüntetés mindkét nap a gyár udvarán kezdődött, majd a menet az Október 25. térre vonult. Itt a transzparensekkel, zászlókkal, sípokkal felszerelt tüntetők a csípős hideg ellenére is kitartóan követelték hol főnökeik, hol a jelenlegi román kormány vesztét. A protestálók arzenáljában egy leleményes elektronikus dudát is lehetett látni: a kürtöket egyenesen egy személygépkocsi akkumulátorára szerelték, így abból egy hordozható „zajgép" lett.

Az Electrolux alkalmazottai mellé csatlakoztak az ALFA Cartel szakszervezeti tömb aktivistái, továbbá a Szabad Tanügyi Szakszervezetek és a Mondiala gyár Szabad Szakszervezetének a transzparenseit is fel lehetett lelni a tengernyi zászló között.

Sorin Faur, az Electrolux alkalmazottai alkotta szakszervezet elnöke a szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kedd esti helyzettel ellentétben a gyár vezetői mostanra visszatértek Szatmárnémetibe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tárgyalások bármiféle irányban elmozdultak volna a holtpontról. „A tárgyalások továbbra is stagnálnak! Sem a gyár vezetői, sem mi nem vagyunk hajlandóak lemondani álláspontunkról".

A szakszervezeti vezető elmondta, egyik követelésük, hogy idén is maradjanak életben a tavalyi kollektív munkaszerződések, miközben a gyár vezetői individuális munkaszerződéseket szeretne. Kifogásolta, hogy a gyár vezetői szeretnék eltörölni a fizetett ebédszünetet, ami a munkaidő 45 perces meghosszabbodását jelentené, ugyanannyi bérért. Szintén tiltakozást váltott ki, hogy a gyár vezetői bevezetnék a régiséget figyelembe vevő bérezési rendszert - ez Faur szerint a fizetés emelését akadályozná meg. Pontosabban ciklikussá tenné és az alkalmazottak hűségétől tenné függővé.

A munkások természetesen nem értenek egyet azzal sem, hogy a gyár vezetői eltörölnék a prémiumokat is. Amiből nincs kevés. Faur szerint ugyanis ezzel veszélybe kerülne többek között a vakációpénz, a húsvéti és a karácsonyi prémium, a Nők Napjakor kapott ajándék, a gyerekek számára szánt ajándék, az üdülési támogatás...

A tüntetők keddig kaptak engedélyt a polgármesteri hivataltól, ám Faur nem tartja kizártnak, hogy azt követően is folytatják a tiltakozást: „Ez erőfitogtatás! Mi tudjuk, hogy addig tüntetünk, amíg nem teljesítik kívánságainkat. Ők meg tudják, hogy nem engednek, mert nem akarják csökkenteni a profitjukat. Meglátjuk, ki és mikor enged elsőként!"

Ami biztos: a világ második legnagyobb, háztartási berendezéseket gyártó vállalatának szatmárnémeti gyárában kedd óta senki sem dolgozik. Hogy mikor fog, azt jelenleg senki sem tudja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: