2010-05-19 17:58:40• hírek • MTI/Reuters

Megelőzhető a tüdőrák

Egy többféle állapot kezelésére engedélyezett szer megelőzheti a tüdőrák kialakulását is azoknál, akik leszoktak a dohányzásról - közölték amerikai kutatók.

Az iloproszt hatóanyagot inhalálható oldat formájában többnyire a tüdő artériáinak rendellenesen magas vérnyomása esetén alkalmazzák a fizikai teljesítőképesség javítására. Robert Keith, a denveri Veteránügyi Orvosi Központ munkatársa azonban tesztelte a szer szájon át szedhető változatának tüdőrákot megelőző hatását is aktív és egykori dohányosoknál. Amint egy New Orleans-i konferencián beszámolt róla, a II-es fázisú klinikai próbák során a szer eredményesnek mutatkozott a tüdőrák megelőzésére azoknál, akik már leszoktak a cigarettáról, ám a jelenleg is dohányzóknál nem.

Az iloproszthoz hasonló szerek egereknél már hatékonynak bizonyultak a tüdőrák megelőzésére. Keith kutatócsoportja 125 egykori és jelenlegi dohányos tüdejéből vett biopsziával szövetmintákat. A páciensek felét ezután placebóval, másik felét iloproszt hatóanyaggal kezelték, majd hat hónap elteltével kontrollálták állapotukat. Megállapították, hogy az egykori dohányosoknál a szer hatására javultak a tüdő rákmegelőző állapotát jelző eredmények, ám az aktív dohányosoknál nem mutatkozott ilyen javulás.

A tüdőrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, amely évente világszerte 1,2 millió embert öl meg. Az adatok szerint az összes dohányos 10 százalékánál fejlődik ki tüdőrák.


Azoknál akik leszoktak a dohányzásról egy szer megelőzheti tüdőrák kialakulását
Azoknál akik leszoktak a dohányzásról egy szer megelőzheti a tüdőrák kialakulását


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: