2009-02-12 16:52:10• hírek • Szatmár.ro

Megegyezett Markó és Tőkés

Megegyezett az RMDSZ és az EMNT a közelgő Európa Parlamenti választásokat illetően összeállított közös lista ügyében: a Listát Tőkés László vezeti majd, és a negyedik helyen is EMNT-jelölt lesz.

-Az Európai Parlamenti választásokra létrehozzuk a magyar összefogás listáját, amelyen közösen szerepelnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltjei - jelentette be csütörtökön Markó Béla szövetségi elnök azt követően, hogy Kolozsváron megbeszélést folytatott Tőkés Lászlóval, valamint az EMNT másik két vezetőjével, Szilágyi Zsolttal és Toró T. Tiborral. A szövetségi elnök mellett az RMDSZ részéről Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László és Kovács Péter ügyvezető alelnökök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója vett részt a megbeszélésen.

A találkozót követő sajtóértekezleten a Szövetség elnöke elmondta, a magyar összefogás listája jogilag és törvény szerint az RMDSZ jele alatt indul majd, de tartalmában ez az összefogás üzenetét fogja továbbítani. A listát Tőkés László vezeti, és ezen 75-25 százalékos arányban lesznek jelen az RMDSZ és az EMNT által jelölt személyek. Körvonalazódott az is, hogy a lista 4. helyén az EMNT jelöltje fog szerepelni - mondta Markó Béla, hozzátéve, hogy a feleknek egyeztetési kötelességük lesz, azaz konzultálniuk kell a listán szereplőkkel kapcsolatosan.

A csütörtöki tárgyaláson a felek megegyeztek abban is, hogy az összefogás listájáról szóló megállapodást február 22-én írják alá Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron. Markó Béla beszámolt arról is, hogy nem csak a magyar összefogás listájában egyeztek meg, hanem közös politikai célok egyeztetése végett, távlati együttműködésről is. „Április 3-án létrehozzuk az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amely paritásos alapon működik, konszenzussal hozza a döntéseit és arra lesz hivatott, hogy fontos koncepciós és stratégiai kérdésekben közös nevezőre jussunk, pl. egy közös autonómiaterv kidolgozásában" - fogalmazott Markó. Tájékoztatott arról is, hogy ugyan mindkét szervezet külön kampánystábot működtet majd, de dolgozni fog egy közös koordinációs bizottság is, amelynek a kampánnyal kapcsolatos teendőket és elképzeléseket fog kelleni egyeztetnie. Az EP-választásokra egy közös keretprogram is el fog készülni, amelyen belül, nyilvánvalóan ki-ki a maga sajátos céljait is felmutathatja  - összegzett a Szövetség elnöke.

Tőkés László sikerként könyvelte el, hogy az RMDSZ és az EMNT küldöttségeinek már a második találkozójukon sikerült elvi egyezségre jutniuk. Az EMNT elnöke elmondta: örvend annak, hogy megállapodtak a közös lista létrehozásában, hiszen a magyar összefogás listája össze fogja gyűjteni mindazokat, akik rá vagy a Szövetségre szavaztak. Ily módon mindenki megtalálja majd azt a személyt a listán, akire szívesen voksol - hangsúlyozta Tőkés László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: