2019-01-21 06:33:19• hírek • MTI

Megduplázódott a milliárdosok száma a 2008-as válság óta

Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával – hívta fel a figyelmet az Oxfam nemzetközi civil szervezet hétfőn.

„A gazdagok és szegények közötti egyre szélesedő szakadék ellehetetleníti a szegénység elleni harcot, károsítja a gazdaságot és szítja az emberek dühét” – mondta Winnie Byanyima, az Oxfam International vezérigazgatója. „A kormányoknak biztosítaniuk kellene, hogy a vállalatok és a leggazdagabbak megfizetik az adók rájuk eső részét” – tette hozzá Byanyima az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentésének közzététele alkalmából. A jelentés egy nappal a davosi világgazdasági fórum kezdete előtt jelent meg.
 

A világ leggazdagabb embere az amerikai Jeff Bezos, az amazon.com alapítója, akinek vagyona tavaly elérte a 112 milliárd dollárt. Összehasonlításképpen: Etiópia egészségügyi költségvetése Bezos vagyonának egy százalékát teszi ki – emelte ki az Oxfam. A leggazdagabbak vagyona tavaly összesen 900 milliárd dollárral nőtt, ami napi 2,5 milliárd dolláros növekedésnek felel meg, miközben a világ legszegényebb felének összvagyona átlagosan 11 százalékkal csökkent – húzta alá a civil szervezet.


Az Oxfam rámutatott, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta megduplázódott a milliárdosok száma, akik nemcsak vagyonuk növekedésének örülhetnek, hanem annak is, hogy az adók szintje évtizedek óta most a legalacsonyabb. „Ha megfordulna a tendencia, a kormányok többségének elég bevétele lenne a közkiadások finanszírozására” – vélekedett a szervezet, hangsúlyozva, hogy a gazdagok aránytalanul kevés adót fizetnek. Az Oxfam szerint egy adódollárból mindössze négy cent fakad a gazdagok megadóztatásából.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: