2009-03-13 09:32:09• hírek • MTI

Megdöbbentő részletek az ámokfutásról

Cáfolta a baden-württembergi rendőrség szóvivője pénteken azt az előző napi értesülést, amely szerint a winnendeni ámokfutó merénylő az interneten előre jelezte volna tettének tervezett elkövetését.

A baden-württembergi belügyminiszter csütörtökön a nyilvánosság előtt, sajtóértekezleten számolt be arról: a 17 éves Tim Kretschmer komputerén egy állítólagos internetes csevegőszobában olyan üzenetet találtak, amellyel a merénylő világosan jelezte, hogy mire készül. Az internetes üzenet a csütörtöki nap "szenzációja" volt, amely valósággal sokkolta Németországot, s amelyről a pénteki napilapok címoldalukon számoltak be.

Péntek reggelre azonban fordult a kocka, s a waiblingeni rendőrség egyik szóvivője mindent cáfolt, azt hangoztatva, hogy Tim Kretschmer számítógépén semmifajta ilyen internetes üzenetet nem találtak. A tartományi belügyminisztert és a helyi hatóságokat egyaránt rendkívül kínosan érintő ügy egyelőre még tisztázatlan, s nem tudni, hogy a merénylőnek tulajdonított üzenet hogyan kerülhetett az internetre.


A baden-württembergi tartományi belügyminiszter elmondta: a tettes korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. 2008 áprilisa és szeptembere között összesen öt alkalommal kapott kezelést, a későbbi folytatni kellett volna, ő azonban nem jelent meg a kórházban.

A tartományi rendőrség vezetője szerint az is egyértelművé vált, hogy Kretschmer "jól bánt" a lőfegyverrel. Többször "vendégeskedett" abban a lövészegyletben, amelyben apja tag volt. A vérfürdő elkövetéséhez 200 lövéshez elegendő töltényt vett magához. Végül több mint 100 lövést adott le, megölve összesen 9 iskolai diákot, 3 tanárt és további 3 személyt.

Az információk  újabb sokkot okoztak Németországban. Többen felvetették a felelősség megállapításának szükségességét azzal kapcsolatban, hogy a 17 éves ámokfutó egészségi, illetve pszichiátriai állapotára senki nem figyelmeztetett.
Németországban országos gyásznap keretében emlékeztek a winnendeni áldozatokra. Az egész országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, és számos iskolában megemlékezéseket tartottak. A politikai rendezvények túlnyomó többségét elhalasztották.

A volt diáktársak vallomásai nyomán és a szülői ház átkutatása után a hatóságok kiderítették, hogy Tim Kretschmer - aki korábban maga is a winnendeni középiskola tanulója volt - otthon számos gyilkos videójátékkal rendelkezett, s kedvence a Counter-Strike nevű lövöldözős játék volt. Másik kedvelt időtöltése a softair fegyverrel (műanyaggolyót kilövő légfegyver) való lövöldözés volt. E "hobbijának" nem csupán a kertben hódolt: apja erre a célra külön lőteret létesített számára a pincében. A szülő ellen a hatóságok vizsgálatot indítottak, Kretschmer ugyanis apja engedéllyel otthon tartott egyik - el nem zárt - fegyverével indult gyilkolni.

Ezzel egy időben éleződött a vita arról, hogy szükség van-e a fegyvertartás engedélyezésének szigorítására. Wolfgang Scha:uble belügyminiszter ezt elutasította, hangoztatva, hogy a 2002-es, s ugyancsak 16 halálos áldozatot követelő erfurti vérengzés után Németország az egyik legszigorúbb európai fegyvertartási törvényt léptette életbe. Ismét felvetődött az internet szigorúbb ellenőrzésének szükségessége, továbbá az iskolák erősebb védelme is. Sokan sürgetik az úgynevezett gyilkos  videó-, illetve számítógépes játékok betiltását, vásárlásuk szigorítását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: