2009-04-24 15:09:04• hírek • Ferenczi Noémi

Megdöbbentő élmény volt Auschwitz

Egy szatmári küldöttség is rész vett az Auschwitz-Birkenau-i „Menetelés az életért" elnevezésű zarándoklaton.

Kedden, április 21-én, szatmári küldöttség vett részt a lengyelországi Auschwitz- Birkenau-i megemlékező menetben, és rótta le kegyeletét a 65 évvel ezelőtt elhurcolt szatmárnémeti zsidók emléke előtt a "Menetelés az Életért" elnevezésű zarándoklaton.

A menetben ott voltak a szatmárnémeti izraelita hitközség képviselői: Décsei Nicolae és Markovics Peter valamint, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal részéről: Ilyés Gyula polgármester, Marian Suciu titkár, Mihaela Racolţa a Jogi Osztály vezetője, valamint a Helyi Tanács képviseletében Túrós Lóránd és Szőcs Péter városi tanácsosok.

Az Auschwitzban látottakkal kapcsolatban Szőcs Péter városi tanácsos osztotta meg élményeit a Szatmár.ro-val. „Megdöbbentő élmény volt mindaz amit Auschwitzban láttunk, annak ellenére, hogy a táborok nagy részét lebombázták a németek. A krematóriumok látványa hihetetlenül nyomasztó érzést keltett mindenkiben.

A rendezvény - melyen a világ különböző pontjairól érkező, közel 10 ezer ember vett részt - fő célja a Holokauszt-tagadás elleni tudatosítás volt. Bemutatták a koncentrációs tábort, illetve barakkokban berendezett kiállításokon a tábor életét fotósorozatok, különböző tárgyi emlékek segítségével. Ezekben a táborokban nem csak zsidó, hanem lengyel, szovjet hadifoglyokat is fogva tartottak. Szatmárról körülbelül 20 ezer zsidót toloncoltak ki akkor. Rendkívül megrázó élmény volt"- számolt be a tanácsos.

A képekre kattintva elérhető a képgaléria

A szatmári küldöttség

A világ minden pontjáról érkeztek résztvevők a megemlékezésre

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: