2010-09-26 18:21:02• hírek • Szatmár.ro

Megcsináltuk, Románia!

Szombaton mindenki takarított, aki élt és mozgott: magánszemélyek verődtek csoportokba, intézmények szervezték meg a nagy takarítást, a megye minden pontján. Gyerekek, modellek és csendőrök is takarították a megyét. Összesen 2500 személyt mozgatott meg a rendezvény.

Egy önkéntes fiatalokból álló csoport kezdeményezése valóra vált: országszerte 70 000 ember vett részt abban a takarítási akcióban, amelynek célja a környezetvédelmi nevelés, a helyes hulladékgazdálkodás. Szatmár megye mindegyik községében szerveztek hulladékgyűjtést ezen a napon az utak mentén és a településhatárokban - vidéken elsősorban az iskolásokra hárult az eldobált flakonok, papírok, konzerves-dobozok, üvegek összeszedése.

Szatmárnémetiből az Újközpontból indultak útnak a csapatok - akik a megyeközpontközeli helységek útjai mentén gyűjtötték össze a környezetbe nem illő tárgyakat. A politikusok nem igazán vettek részt az akcióban.

Pusztadrócon 40, Sárközújlakon 25 iskolást szerveztek be a helyi kezdeményezők, Lázári és Nagypeleske határában a Szatmárnémeti Lucian Blaga I-VIII. Osztályos Iskola diákjai gyűjtöttek. A megyei környezetvédelmi ügynökség alkalmazottai másfél óra alatt 300 kiló háztartási hulladékot, 60 kiló műanyagflakont, 15 kiló papírhulladékot és 200 kiló építkezési anyagot szedtek össze.

A takarításban részt vettek a Trust Models Agenci modelljei is. A csapatuk egy része úgy döntött, hogy az iskolájukkal tart viszont így is maradt meg egy maroknyi kis csapat mely az Erdődhegy melletti akácerdőbe ment szemetet gyűjteni. Pár óra alatt sikerült majdnem 30 zsák szemetet összegyűjteniük. Találtak az erdőben: gumiabroncsot, gyógyszereket, tányérokat, ruhadarabokat illetve cipőket, rengeteg üveget és flakont is.

A megyebeli szervezők elmondása szerint a felsorolt kategóriákon kívül az „országos nagytakarításban" részt vettek az önkormányzatok alkalmazottai, a csendőrök, a közösségi rendőrök, az elítéltek, az erdészek, a vízügyi igazgatóságokon dolgozók. A Let's do it, Romania elnevezésű akciót első alkalommal tartották meg, külföldön már régóta rendszeresek a hasonló kezdeményezések.


Modellek az erdőben


A csendőrök az összegyűjtött hulladékkal
A csendőrök az összegyűjtött hulladékkal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: