2012-04-27 14:28:57• hírek • Szatmár.ro/Mti

Megbukott a román kormány a bizalmi szavazáson

Megbukott a  bukaresti kormány pénteken a szociálliberális ellenzéki szövetség (USL) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásán.

A szavazatszámláló bizottság egyik tagja szerint 236 törvényhozó szavazta meg a bizalmatlansági indítványt, öttel több, mint amennyi Mihai Razvan Ungureanu kormányának leváltásához szükséges volt.

A bizalmatlansági indítvány előtti hetekben 11 törvényhozó állt át az ellenzékhez a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Pártból (PDL).

A kormány menesztése után Traian Basescu államfőnek előbb egy ügyvezető kormányt kell kineveznie, amely 45 napig láthatja el e feladatát. Ezt követően, a parlamenti pártokkal  konzultálva kormányalakítási megbízást ad egy általa kiválasztott miniszterelnök-jelöltnek. A jelöltnek tíz napon belül kell kormányát kialakítania és bizalmi szavazásra a parlament elé terjesztenie névsorát. Ha a törvényhozás nem fogadja el, akkor marad az ügyvezető kormány.

"A kormányválság törvényszerűen mindig gazdasági válságot von maga után. Ez a válság most tényleg nem hiányzott senkinek, a Világbank küldöttsége máris jelezte: elhagyja Romániát, amíg nincs annak kormánya", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Erdei D. István Szatmár megyei parlamenti képviselő. "Én úgy érzem, az ország gazdasága elmozdult jó irányba, ezért sem hiányzik ez a válság."

Günthner Tibor Szatmár megyei szenátor elmondása szerint a kormány megbuktatása a román politikai pártok komolytalanságát bizonyítja. Mint a parlamenti szavazást megelőző vitán elhangzott, a politikai életben az egyetlen komoly és megbízható erő az RMDSZ - ezt Boc is többször hangoztatta. Günthner röviden így foglalta össze az RMDSZ munkáját: amit vállalt, azt végig is viszi. Más pártokban sajnos személyi érdekek, konfliktusok, árulások a jellemzőek, ez kiderült most is. A politikus szerint a folytatásban Basescu Victor Pontát fogja kinevezni kormányfőnek. Amennyiben nem, akkor nem ez lenne az első eset, hogy a többségbe került ellenzék akaratát figyelmen kívül hagyja, és másvalakit bíz meg a feladattal.

Erdei elmondta, az ellenzék többször is kijelentette, hogy készek a kormányzásra, mégis kérdéses, hogy elvállalnának-e egy esetleges felkérést, mert akkor az őszi választásig már számon lehet rajtuk kérni felelőtlen ígérgetéseiket. Előrehozott választások viszont biztosan nem lesznek, mivel az Alkotmány kimondja, hogy az általános választások előtti hat hónapban nem lehet előrehozott választásokat tartani. Márpedig amíg a procedúrát el lehetne indítani, akkor már benne lennénk ebben az időszakban.

Günthner szerint a romániai politikára ráférne egy alapos megújulás: komoly politikusokra lenne szükség a többi pártban, hogy hatékonyan lehessen dolgozni. Az ellenzék és a kormányoldal pedig valós és megvalósítható programokat kellene ütköztessenek, és nem csak a hatalomért marakodni mindenféle eszközt latba vetve. " Az erdélyi magyar embernek erős gyomra kell  legyen, hogy elviselje a többi párt harcát a hatalomért", tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz ezek után az RMDSZ szerepe, a szenátor elmondta: mivel igazán eredményt elérni csak kormányon lehet, s eddigi munkájával is megbízhatóságát és komolyságát bizonyította a szervezet, most is a kormányon maradás kellene legyen a cél.

Egyetértett kollégájával Erdei is, aki kijelentette: az RMDSZ kész bárkivel tárgyalni, aki elfogadja a szövetség programját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: