2009-03-24 19:55:22• hírek • MTI/Reuters/CTK/AFP

Megbukott a cseh kormány

Megbukott a Mirek Topolánek vezette cseh kormány, miután elvesztette a bizalmi szavazást kedden a parlamentben.

Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén ügyvivő jelleggel, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh voksolásokat szervező statisztikai hivatal szerint.

A kormány ellen 101-en szavaztak a kétszáz tagú törvényhozásban, köztük négy korábban koalíciós képviselő is, aki időközben függetlenné vált. Mirek Topolánek közölte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, le fog mondani, kormánya szigorúan az alkotmány előírásainak megfelelően jár el.

Hétfői sajtóértekezletén a kormányfő még azt mondta, hogy a polgári demokraták elutasítják a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Nem támogatnak viszont semmiféle hivatalnoki kormányt, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene - mondta.

A bizalmi szavazást az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, mert szerinte a kormány korrupt és nem képes az ország felelős vezetésére. Tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra és a cseh uniós elnökségre Topolánek a kezdeményezést "felelőtlennek" minősítette.

A Cseh Köztársaság tölti be jelenleg az Európai Unió soros elnökségét, s a jövő héten Prágába várják Barack Obama amerikai elnököt, aki európai vezetőkkel találkozik ott.

A cseh kormány bukása kapcsán nyilatkozó Jiri Pehe cseh politikai elemző két fejleményt tart fontosnak: az egyik, hogy megerősödött Václav Klaus elnök pozíciója, a másik, hogy a cseh uniós elnökség szerinte befejeződött, lényegében formalitássá vált.

Mirek Topolánek Brüsszelben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: