2019-10-10 11:53:37• hírek • MTI/Agerpres

Megbukott a Dăncilă-kormány

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megvonta a bizalmat a román parlament csütörtökön a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól.

Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség. A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.


A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítányt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra. A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.


Frissítés:

"Megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt. (...) Köszönöm Klaus Iohannis államelnök meghatározó szerepvállalását az indítvány sikerességében, köszönöm a PNL-s kollégáknak, akik mind jelen voltak és láthatóan szavaztak az indítvány mellett, és köszönet az összes politikai partnerünknek' – nyilatkozta Orban a parlamentben. Orban szerint a PSD-kormány csúfot űzött Romániából, mint még senki más eddig az elmúlt 30 év során.


"A kormány megbukott. Az RMDSZ megszavazta a bizalmatlansági indítványt. Úgy cselekedtünk, ahogyan megígértük, mi mindig következetesek vagyunk. Nem fért kétség ahhoz, hogy a mostani kormánynak mennie kellett, hiszen a jó kormányzás feltételei nem voltak már adottak. Mielőbb új kormányt kell alakítani, ez a határozott álláspontunk. A jövő évi költségvetést el kell készíteni, de a mostani büdzsé is kiegészítésre szorul ahhoz, hogy az önkormányzatok tisztességesen be tudják fejezni az idei évet" - osztotta meg a döntéssel kapcsolatban az RMDSZ a párt hivatalos Facebook-oldalán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: