2020-06-18 13:33:44• hírek • Bede Emőke

Megbuherált játékgépekkel tettek szert illegális bevételre

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék melletti ügyészség öt személy – egy magyar és négy román állampolgár – ellen indított büntetőjogi eljárást folytatólagosan elkövetett adócsalás és ebben való bűnrészesség vádjával – tájékoztat csütörtöki közleményében az ítélőszék.

Az idézett forrás szerint a magyar állampolgárságú férfi, aki három marosvásárhelyi és egy Szatmár megyei társaság munkatársaként és ügyvezetőjeként is tevékenykedett, számos játékgép működését mechanikus vagy elektronikus módon úgy befolyásolta, hogy azzal kijátszhatta a befolyt nyereség utáni adófizetési kötelezettséget. A szóban forgó, szerencsejátékokra specializálódott cégek által üzemeltetett gépek az ország több megyéjében is jelen voltak: Bákó, Bihar, Brassó, Calarasi, Kolozs, Kovászna, Dambovita, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Szilágy, Szatmár, Szeben, Temes és Valcea megyékben, mintegy 200 településen összesen 283 játékgépet helyeztek ki annak reményében, hogy nem csak a mesebeli nyereményről álmodó emberek, hanem az állam zsebéből is szép kis összeget húzhatnak majd ki.


Az ügyészség szerint a szóban forgó cégek általában vendéglátóipari egységek előterében helyezték el a megbuherált játékgépeket, melyért bérleti díjként kb. havi 1.200 lejt fizettek. Ám a hivatalos bérleti szerződésen túl egy íratlan megállapodás is született a felek között, mely szerint a gép üzemeltetője a havi nyereség 60 százalékát, míg a bárok, kocsmák tulajdonosai 40 százalékot tehettek zsebre. Az illegális tevékenység lebonyolításába emellett több, a szóban forgó cégeknél munkaszerződéssel foglalkoztatott személyt is bevontak, akiknek feladatuk a számviteli nyilvántartás és a havi kimutatások elkészítése volt, persze úgy, hogy azokban nyoma se maradjon az extra nyereségnek.


Azonban pont e „kollégák” voltak azok is, akik az ügyészségnek alapos részletességgel elárulták, miként is valósították meg a csalást. A trükk lényegében abban állt, hogy a játékgépek szoftverét és számlálóját úgy módosították, hogy bedobált pénzt számon tartó mérőműszerek jóval kevesebb összeget regisztráltak, mint amennyit a játékosok valójában elvertek egy-egy délután alatt. Emellett olyan "féknek" nevezett alkatrészekkel egészítették ki a gépeket, melyek csökkentették az úgynevezett jackpot megnyerésének esélyét is annak érdekében, hogy még több pénz maradjon a "kasszában". A nap végén összesítették a számokat, a különbözetet pedig értelemszerűen kivették a gépből, hogy legalább papíron stimmeljen a gépben levő és az elszámolásban szereplő összeg. Az ügyészség tájékoztatása szerint ezekkel a módszerekkel a napi bevétel mintegy 70 százalékát tudták elcsalni, tehát adót csak a fennmaradó 30 százalék után fizetettek.


Persze néhanapján az is előfordult, hogy az adóhatóság előre be nem jelentett ellenőrzést tartott, ilyenkor a gép üzemeltetői jól megkomponált mesékkel  és hamis dokumentumokkal altatták el az ellenőrök gyanúját. A dolog egy darabig egészen jól ment, hisz a cégeknek együttesen sikerült több mint 1,5 millió lejes tiszta haszonra szert tenni, 390 836 lejes kiesést okozva ezáltal az államkasszának.


Az adócsalásról szóló ügydossziét az ügyészség május végén továbbította a Bukaresti Törvényszékre - derül ki a közleményből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: