2010-06-15 13:14:15• hírek • Szatmar.ro

Megbénultak a szatmári határátkelők

A hétfő kora délutáni vihar nem csak Szatmárnémeti közlekedésében okozott gondokat, de megyénk határátkelőit is megbénította.

A gond ebben az esetben nem a román oldalon történt, hanem Magyarország, illetve Ukrajna határátkelőinek működését tette lehetetlenné a nagy károkat okozó vihar. A délután 5 óra környékén városunkba érkező erős széllökések több fát döntött ki, amely parkoló autókra esett, azonban az ármarellátásban nem okozott különösebb fennakadást, nem úgy, mint a szomszédos országokban. Magyarországon például a környező települések jelentős része maradt áram nélkül, illetve olyan is volt, ahol az áramellátás nem szűnt meg teljesen, de az égők csak gyengén égtek, mivel nem volt elég nagy az áram feszültsége.

Így történhetett meg az is, hogy 22 órakor be kellett szüntessék Pete-Csengersima közötti határátkelő működését, hiszen erre az időpontra már teljesen áram nélkül maradt a vám, és nem tudták használni az ellenőrzésekhez szükséges számítógépes nyilvántartást. Magyarországi határrendészek a Szatmár.ro hírportálnak elmondták, hétfő este, amint váltásukba jöttek, már tisztában voltak vele, hogy nehéz nap vár rájuk, hiszen az áramkimaradás miatti leállás következtében felhalmozódtak a kamionok az átkelőnél.

A magyarországi sajtót bár értesítették a történtekről, így is szép számban vártak sorukra az országba bejutni szándékozó kamionosok, mivel a legközelebbi működő határátkelő a két ország között Érmihályfalván van.

A határ ideiglenes lezárása nem csak a Magyarországra utazóknak vagy a teherszállítóknak okozott kellemetlenséget. Mivel az elmúlt években sokan vásároltak a határ mentén - a magyarországi oldalon - házakat, de megtartották szatmárnémeti munkahelyüket, most nem tudtak munkába menni, illetve csak késéssel értek be munkahelyükre.


Beindult a Pete-Csengersima közötti határátkelő
Beindult a Pete-Csengersima közötti határátkelő.


Amint azt Barna János rendőrőrnagytól, a Csenger Határrendészeti Kirendeltség hatósági osztályvezetőjétől megtudtuk, Magyarországon nem alakult ki nagyobb sor, mivel még időben figyelmeztették a sofőröket a meghibásodásról, ezért körülbelül csak egy kilométeres sor jött létre a várakozó, főleg árúszállító járművekből.
A román oldalon azonban a sor Pusztadaróc központjában ért véget. Délelőtti helyszínre érkezősünkkor még nem működött az átkelő, azonban 11,15 órakor szemtanúi lehettünk, amint megindulnak az országból kimenő, illetve bejövő sorok.

A Szatmár Megyei Határrendészet sajtószóvivőjétől, Oana Totoreantól megtudtuk, a Halmi átkelőnél hétfőn este 9.30 órakor jelezték az ukrán kollégák, hogy be kell szüntessék az átkelő működtetését és ígéretet tettek arra, hogy reggel 9 órára kijavítják a meghibásodásokat, ez azonban délig nem történt meg.
Szintén nem üzemel a Csanálosi határátkelő, ahol az átkelő használatát hétfő este 10 órakor szüntették be ideiglenesen. Határsértésre nem került sor - tudtuk meg -, azaz jelenleg nem rendelkeznek információkkal afelől, hogy illegálisan próbáltak volna meg átkelni, illetve csempészni határainkon.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: