2012-02-15 16:53:56• hírek • Szatmár.ro

Megbénította a havazás Nagykároly környékét - frissítve: újabb lezárt utak, áramkimaradások

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Nagy havazás érte el szerda délután Szatmár megyét, az elmúlt hetekben főleg az ország déli részén látott képek elevenedtek meg: hófúvások miatt járhatatlanná vált utak, hó fogságából kimentett emberek.

A Szatmár Megyei Tanács tájékoztatása szerint főleg Nagykároly környékén nagy a baj, öt útszakaszt is le kellett zárni, mert a havazás, hóátfújások járhatatlanná tették őket. Jelen pillanatban nem lehet közlekedni a 19-es országúton Újmárnánál, valamint a 196D megyei úton Nagykároly - Mezőfény - Csomaköz - Szaniszló - Mezőpetri, a 108D megyei úton Nagykároly - Mezőterem - Érendréd - Tasnádszántó - Tasnád, a 109P megyei úton Tasnádbalázsháza és Oláhcsaholy valamint a 196D megyei úton Nagykároly - Mezőfény - Szántó - Tasnádszántó - Mezőpetri útvonalakon.

A szatmár.ro információi szerint Újmárna közelében a hókotrók hat, Mezőfény közelében pedig két embert mentettek ki a hó fogságából és szállították be a faluba. Egyes helyeken a hó eléri a derékmagasságot. Szemtanúk tanúsága szerint ugyanakkor felelőtlen autósok is hátráltatják a mentési munkákat: egy helyütt a gazdája magára hagyta az úttesten keresztbe fordult személygépkocsiját!

A Megyei Tanács tájékoztatása szerint a megye további főbb útjain téli körülmények közepette ugyan, de lehet közlekedni. A hókotrók folyamatosan dolgoznak, prioritást az eltorlaszolt útszakaszok élveznek.

Havazás Szatmárnémetiben - sárga kód van érvényben

A hatóság felhívja a lakosok figyelmét, ha csak tehetik, ne induljanak útra a következő órákban, mert kockáztatják saját egészségüket illetve akadályozzák a mentési-kotrási munkálatokat.

Az Országos Meteorológiai Hivatal szerdán sárga kódjelzést adott ki Erdély szinte valamennyi megyéjére, így Máramaros, Beszterce, Kolozs, Bihar, Arad, Fehér, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyék mellett Szatmár megyére is. Észak-nyugat Erdélyben a várható cspadékmennyiség elérheti a 10-15, de akár a 25 centimétert is, amit 50-60 km/h-ás széllökések is kísérhetnek.

Havazás Szatmárnémetiben - sárga kód van érvényben

Frissítve!

Újabb útszakaszok váltak nehezen járhatóvá, ezért ideiglenesen lezárták őket:

DJ 108M Tasnád - Tasnádszántó - Chereuşa (Oláhgyűrűs) - Érendréd - Dengeleg - Iriny - Pórtelek - Vezend - Mezőterem - Nagykároly - Kálmánd - Lucaceni (Újbörvely) - Börvely
DJ 195C Domahida - Kismajtény - Sâmiclăuş Ghirolt  (Krasznaszentmiklós) - Ady Endre - Érkávás - Hotoan - Sudurău (Érszodoró) Piru Nou (Kispér) - Szilágypér - Bihar megye határáig.
DJ196B Nagykároly - Mezőfény - Csomaköz - Szaniszló - Mezőpetri
DJ196C Szaniszló - Horea - Scărişoara Nouă (Új Aranyosfő) - Reszege - Piskolt - Érendréd
DJ191 Bihar megye határától - Cean (Tasnádcsány) - Blaja (Tasnádbalázsháza) - Tasnád
DJ195B Szamosdob - Csengerbagos
DN 19 (Păulian) - Nagymajtény - Crişeni (Kőröstelep) - Királydaróc - Ţeghea (Krasznacégény)  - Krasznamihályfalva - Ákos
DJ 195D Tasnád - Silvaş (Tasnádszilvás) - Sződemeter - DJ 108M Oláhgyűrűs (Chereuşa)

DJ109P Szilágy megye határától - Magyarcsaholy  (Cehal-Cehăluţ ) - Tasnád
DJ191A Blaja (Tasnádbalázsháza) (a DJ191-es kereszteződés) - a DJ109P jelzésű kereszteződésig
DJ 196D DN19 - Újmárna - Csomaköz

A Szatmár Megyei Tanács tájékoztatása szerint Szilágypérban és Sződemeteren a havazás miatt megszűnt az áramszolgáltatás és áramkimaradások voltak (vannak) Sárközújlakon, Túrterebesen és Draguseni településeken. Az Electrica dolgozói igyekeznek kijavítani a fellépő gondokat.


A Szatmár Megyei Tanács arra kér mindenkit, hogy ha lehetséges, ne üljenek autóba, illetve ne akadályozzák a hóeltakarítók munkáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: