2016-07-03 09:51:54• hírek • MTI

Megbénította Madrid belvárosát a melegbüszkeség menete

Madrid belvárosát megbénító, hatalmas és látványos utcabállá változott a melegbüszkeség menete szombat este, amelyen a szervezők szerint másfélmillió ember ünnepelte a sokszínűséget és az elfogadást, továbbá követelt valódi egyenlőséget biztosító törvényeket.

A kora este induló menet élén politikusok, szakszervezeti és érdekvédelmi vezetők csoportja haladt, amelyben minden politikai párt képviseltette magát. Közösen egy több méter hosszú molinót vittek ezzel a felirattal: "Törvényeket a valódi egyenlőségért! Most!"

A felvonulás szervezői szerint ki kell állni az LMBTQ-közösség jogegyenlősége mellett, és olyan törvényekre van szükség, amelyekben ezt elismerik az oktatásban, az egészségügyben, a szociális szolgáltatásokban és a hadseregben egyaránt. Továbbá sürgetik a transzszexuálisok helyzetének rendezését, mert őket éri a legtöbb hátrány, főként a munkaerőpiacon.

"Fel akarjuk emelni a hangunkat, hogy a város minden pontján hallják követeléseinket" - áll a 2016-os madridi melegbüszkeség-menet kiáltványában, rámutatva, hogy ezen a napon ünneplik mindazt az eredményt, amelyet eddig elértek, de nem feledkeznek meg arról sem, ami hátra van még: a jogegyenlőség mellett a homofóbiamentes társadalom kialakulása.

"Nemiség, faj, vallás: a világ azért szép, mert változatos", "Az én szabadságom biztosítja a tiédet" - csak néhány példa azokból a feliratokból, amelyek a résztvevők transzparensein szerepeltek. A tömegbe vegyültek dobosok, szambatáncosok, és rengetegen jöttek látványos jelmezekben. Az utcai hőmérők szerinti 39 Celsius-fokos hőség ellenére sokan kitartóan viselték a szivárványszínű parókákat. Mások fürdőruhában táncoltak a menetben haladó, feldíszített, nyitott buszokról harsogó zenére.

A melegbüszkeség szimbólumának számító szivárványszínek elborítottak mindent: festették arcra, testre, viselték pólón, kendőn, kalapon, fiatalok, idősek és gyerekek is.

A tömeg a belváros egyik főközlekedési útvonalának számító sétányon haladt az Atocha pályaudvar és a Colón tér közötti, mintegy 2,5 kilométeres távon, amelyet lezártak, de nem kerítettek el kordonokkal, így a sok bámészkodó maga is felvonulóvá vált, a tömeggel egybeolvadt.
A menetet a végállomásánál a spanyol főváros polgármestere fogadta. "Én vagyok a melegbüszekség legnagyobb városának polgármestere" - mondta Manuela Carmena.

Madridban szerdán kezdődtek a Pride-fesztivál rendezvényei, amelyre körülbelül 300 ezren érkeztek a világ minden tájáról. A város is készült: 250 ezer euróval támogatta az esemény megvalósítását.
Ezekben a napokban a spanyol főváros is szivárványszínekbe öltözött: fontos középületekre tűzték ki a hatszínű zászlót, de feltűnt erkélyeken, lépcsőkre festve, sőt, a Chueca nevű metrómegállót is szivárványosra matricázták erre az alkalomra. Madridnak ez a negyede híres elfogadó, szabad és nyitott szemléletétől.

Spanyolországban a nyolcvanas évek végén kezdtek hasonló megmozdulásokat tartani, de jóval kisebb méretben. 1996-ban szervezték meg az első nagyobb szabású felvonulást, ezen mintegy 5500 ember vett részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: