2016-12-21 15:55:53• hírek • MTI

Megállapodott az RMDSZ a szociálliberális koalícióval

Parlamenti együttműködésről szóló megállapodást kötött a kormányalakításra készülő szociálliberális koalíció pártjaival - a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a hatszázalékos súlyú Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdán.

A dokumentumot a parlamenti mandátumok 6,5 százalékával rendelkező RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök, a PSD-ALDE koalíció részéről a koalíciós pártok elnökei írták alá a bukaresti parlamentben. A megállapodás aláírása után Liviu Dragnea, a PSD elnöke elmondta: a PSD-ALDE koalíció egy stabil parlamenti többség kialakításában érdekelt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy az együttműködéssel egyebek mellett a - politikai stabilitás szempontjából is fontos - többség-kisebbség viszony javítására keresnek megoldást.
A megállapodás a felek - egymással egyeztetett - törvénytervezeteinek kölcsönös támogatásáról szól. Az RMDSZ vállalja, hogy támogatja a román kormány törvénykezdeményezéseit, amelyekről a minisztériumoknak előzetesen konzultálniuk kell a megállapodást aláíró pártok parlamenti frakcióival, beleértve az állami költségvetés tervezetét is.

A felek prioritásként támogatják az oktatási és egészségügyi kezdeményezéseket, a kormányprogramba foglalt infrastruktúra-fejlesztések és autópályaprogram megvalósulását, a közüzemi szolgáltatások decentralizációját, a helyi és megyei közigazgatásban dolgozók bérének növelését, javítani szándékoznak a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának jogi keretein - olvasható a szerdán aláírt megállapodásban.
A dokumentum aláírói leszögezik: a felek vállalják a nemzeti kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára, oktatására és jelképhasználatára vonatkozó törvényes előírások és a - Románia által aláírt - nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségek betartásának biztosítását.

A megállapodás végrehajtása érdekében az RDMSZ képviselőházi és szenátusi frakcióvezetői hetente konzultálnak a koalíciós pártok frakcióvezetőivel, a felek pedig minden parlamenti ülésszak végén megvizsgálják, hol tart a vállalások teljesítése.

Az RMDSZ küldöttségét szerda délután várja az elnöki hivatalba Klaus Iohannis államfő, aki kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ-nek nem lesz saját javaslata a miniszterelnök-jelölt személyét illetően, de a parlamenti szavazáson támogatni fogja a PSD-ALDE kormány beiktatását.

A PSD-ALDE koalíció Sevil Shhaideh 52 éves közgazdászt, volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra az államfővel folytatott kormányalakítási konzultáció alkalmával szerdán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: