2012-03-17 13:30:39• hírek • MTI

Koszovó nem kér a szerb választásokból

A koszovói rendőrség arra készül, hogy megakadályozza az ott élő szerbek részvételét a Szerbiában kiírt parlamenti és helyhatósági választásokon - jelentette a belgrádi média szombaton.

A Beta belgrádi hírügynökség internetes portálján olvasható hír szerint Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter a pristinai televízióban kijelentette, a rendőrség "operatív terv keretében meg fogja akadályozni, hogy (a szerbek) választási kampányt folytassanak Koszovóban".

Pristinai értesülések szerint a koszovói rendőrség a határátkelőkön arra készül, hogy lefoglalja a Szerbiából érkező választási propagandaanyagokat. A koszovói rendőrséget arra is felkészítik, hogy - ha kell - közbelépjen a választások napján.

Szerbiában május 6-ra írták ki a parlamenti és helyhatósági választásokat. Egyelőre nem tisztázott, hogy Koszovóban lesznek-e választások, és szavazhatnak-e az ott élő szerbek és ha igen, akkor ezt hogyan és kik szervezik meg. Belgrád mindmáig Szerbiához tartozónak tekinti Koszovót, és nem hajlandó elismerni a volt tartomány függetlenségét, amelyet 2008 februárjában kiáltottak ki. Az önálló koszovói államot eddig közel 90 ország ismerte el.

Atifete Jahjaga, Koszovó elnöke pénteken arra szólította fel az Európai Unió vezető tisztségviselőit, továbbá az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország képviselőit, hogy akadályozzák meg a szerbiai választások Koszovóra történő kiterjesztését.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: