2011-02-01 12:36:24• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megállapodnának a koalíció pártjai

A következő két év politikai prioritásait, a különböző törvénytervezetek és módosító indítványok elfogadási ütemtervét tartalmazó együttműködési megállapodás aláírásáról tárgyalnak a román kormánykoalíciót alkotó pártok - közölte hétfőn Gheorghe Flutur, a román Demokrata Liberális Párt (PD-L) alelnöke.

A politikus elmondta, hogy a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L), valamint a két kisebb koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a parlamentben a kormányt támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Szövetség (UNPR) vezetői már az év eleje óta tárgyalnak a dokumentum tartalmáról, amelyet várhatóan februárban véglegesítenek.

Az új együttműködési megállapodás szükségességéről először Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke beszélt pénteken, aki elmondta, hogy a szövetség azért érdekelt ennek a megállapodásnak az aláírásában, mert romlott a magyar szervezet megítélése választói körében a kormány megszorító intézkedései nyomán. A román kormányban három minisztert, valamint a miniszterelnök-helyettest adó magyar szervezet több gazdaságélénkítő intézkedés elfogadásához ragaszkodik, amelyeket a szövetség már tavaly javasolt.

Borbély szerint a megállapodásban várhatóan szó lesz a romániai választási törvény tervezett módosításáról, valamint azoknak a sajátos jogszabályoknak az elfogadási ütemtervéről, amelyek a nemzeti kisebbségek számára fontosak.

Ilyen például a kisebbségi törvénytervezet, amelyet évekkel ezelőtt terjesztett a parlament elé a Calin Popescu Tariceanu liberális miniszterelnök által vezetett egykori román kormány. A tervezet vitája azonban elakadt a parlamentben, és azóta is a törvényhozásban porosodik, mivel a román pártok, beleértve az RMDSZ kormánypartnerét, a PD-L-t is, ellenzik a jogszabályt.

A demokraták és a magyar párt vezetői tavaly is tárgyalásokat folytattak a tervezetről, és kiderült, hogy a feleket egyelőre megosztja a jogszabálynak a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját szabályozó fejezete.

Az RMDSZ ragaszkodik még a gazdasági fejlesztési régiók határainak újrarajzolásáról szóló törvénytervezethez, amelyet a szövetség szakemberei dolgoztak ki. Az RMDSZ szerint ugyanis a mostani nyolc túl nagy, kisebbekre van szükség működőképességük növelése érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: