2014-01-19 17:01:02• hírek • MTI

Megállapították a magzat nemét - lebuktak

Lebukott egy bűnözői csoport, amely a magzatok nemének megállapítására szakosodott, és ezáltal - ismeretlen számban - segítették a tiltott szelektív abortuszok előfordulását.

Kínában az "egykepolitika" néven elhíresült családtervezés vadhajtásának tartják a szelektív abortusz jelenségét, továbbá a hagyományos értékítélet következményének, miszerint a fiúgyermek az értékesebb.
Az egészségügyi minisztérium hétvégi tájékoztatása szerint tíz ember került a hatóságok kezére, akik 2010 óta küldték az ország minden részéből a szolgáltatás iránt érdeklődő pácienseiket a közép-kínai Csengcsou város kórházába. Csak tavaly több mint ezren fordultak meg ott.

A bűnözői hálózat egyik vezetőjét már elítélték, három és fél év börtönt kapott, valamint 100 ezer jüan (3,6 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezték. Másokat rövidebb idejű szabadságvesztésre ítéltek.
A minisztérium rendkívül károsnak nevezte a gyakorlatot és veszélyesnek a társadalomra nézve. Egyben közölte, továbbra is igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a hasonló esetekre fényt derítsenek, a törvénysértéseknek véget vessenek.

Az elmúlt évek egyik szenzációja volt, amikor egy olyan csoport bukott le a szintén közép-kínai Vuhanban, amely a magzat nemét ultrahangos módszerrel egy a városban cirkáló járműben, egy gépkocsi hátsó ülésén állapította meg. A visszaeső "főkolompos" egy a negyvenes éveiben járó nő volt, aki kórházi asszisztensként sajátította el a készülék használatát.

Kínában az 1980-as évektől fokozatosan tolódik el a nemek aránya a férfiak irányába. Erre az időre tehető a nemek megállapítására alkalmas ultrahangos készülékek elterjedése a kórházakban. A családtervezés politikáját az 1970-es évek végén indították el, bizonyos kivételektől eltekintve alapvetően arra ösztönözve a családokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak.

A kínai vezetés tavaly év végén döntött e politika újabb enyhítéséről, aminek lényege, hogy ha a szülők mindketten egykék voltak, hivatalosan már két gyermeket vállalhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: