2015-01-13 17:56:04• hírek • Kocsis Zoltán

Csak a bérletek hoztak többet konyhára, mint az SMS-ek

A polgármesteri hivatal égisze alá tartozó, de önfenntartó közterület-fenntartó szolgálat részeként tevékenykedő parkolási felügyelet 2014-es összbevétele ennek következtében meghaladta az 1,65 millió lejt. A látszólagos számítási hiba nyitja, hogy csak egy bizonyos típusú bírság maradt a tulajdonában.

Cristian Bozai Voda, a közterület-fenntartó szolgálat igazgatója által rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderül, hogy a parkolási felügyelet legnagyobb bevétele - amint az várható is volt - a bérletekből származik: 622.902 lej értékben kötöttek tavaly bérletet az autósok. Ehhez azonban még hozzájárul a lakótelepi parkolókra szóló bérletek, ami további 179.863 lejt hozott a konyhára.

Az sem meglepő, hogy a második legtöbb bevételt az SMS-es parkolási rendszer biztosította: ily módon 356.175 lejt fizettek az autósok. Bozai szerint ezzel Szatmárnémeti országos viszonylatban az elsők között van. „Nehéz eldönteni, hogy a szatmáriak ennyire fogékonyak az újra vagy ennyire lusták", viccelődött az igazgató.

Azok ugyanis, akik SMS-ben elküldték a 7417-es számot szinte annyit fizettek, mint a parkolóautomaták révén vagy az újságosoknál megvásárolt jegyek révén: együttvéve. Az automatákba ugyanis 201.851 lejt dobáltak be az emberek, míg az újságárusoknál 160.081 lejt hagytak.

Nem csak a bérleteket, de a parkolási felügyelet munkatársai által kiszabható bírságokat is két kategóriára lehet osztani. Az egyikbe tartoznak azok, akik parkolási jegy/bérlet nélkül használták a fizetős parkolókat. Ők tavaly 146.215 lejnyi bírságot fizettek. A másik kategóriát a különböző közterületeken (pl. járda, zöldövezet) szabálytalanul parkolók jelentik. Ők tavaly 50.415 lejt fizethettek. Ez az összeg azért ilyen alacsony, mert az így parkolókat a helyi rendőrség is büntetheti. Ráadásul amíg az összes fenti összeg a közterület-fenntartó szolgálat kasszájába kerül, addig a legutóbbi kategóriából befolyó összegeket át kell utalni a polgármesteri hivatalnak.

A parkolási felügyelet 3384 háztáji parkolóhelyet és közel 2200 városközponti parkolóhelyet felügyel.

Ami bérleti díjakat illeti, fontos kiemelni, hogy azok nem változtak a tavalyiakhoz képest!

A háztáji parkolóbérlet idén is 200 lej, ezért biztosíthatjuk, hogy a lakónegyedbeli otthonunk közelében lévő parkolóban biztosan legyen helye autónknak.

A B zónában (a város többi része) 25, 55, illetve 100 lejt kell fizetnie a fizikai személynek a havi, negyedévi vagy félévi bérletért. Jogi személyeknek ennek a kétszeresét! Léteznek átruházható bérletek is (amelyeket több jármű is használhat, természetesen nem egy időben), ezek havi, negyedévi, félévi és egész évi bérlet ára 75, 165, 300, illetve 570 lej. Az automatákban, illetve az újságárusoknál fél óráért egy lejt, egy napért pedig 10 lejt kell fizetnünk. Az SMS-es parkolás ennél valamivel drágább, egy óra ugyanis 50 centbe kerül - ami valamivel több, mint két lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: