2009-11-27 15:23:03• hírek • Szatmár.ro

Névadóját ünnepelte a Kalazanczi Líceum

Névadóját ünnepelte november 27-én a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum.

Az iskola védőszentjének ünnepére minden évben összegyűl a líceum tanári-, szülői- és diákközössége, de az egykori piarista diákok is szívesen visszatérnek emlékezni, és megcsodálni az évről-évre tapasztalható fejlődést.

A kilenc órától kezdődő ünnepséget az iskola megszentelésével nyitották meg. A folyosón összegyűlt vendégek előtt Poszet Anikó, az iskola igazgatója, beszédében a hivatásokra összpontosított. „Sokan, sokféle képen fogalmazták már meg, hogy mi a hivatás - életcél, önmegvalósítás, áldozat. Azt hiszem, a legkifejezőbb megfogalmazás mégis, hogy a hivatásunk: Isten álma rólunk. Isten örök terve velünk, amit személyesen nekünk készített. Erre a feladatra kiválasztott és meghívott minket, belénk ültette a képességeket, amiket kibontakoztatva megvalósíthatjuk az Ő álmát. A gondviselés pedig útmutatást, alkalmakat ad a felismerésére és egy mély vágyat a lelkünkbe, amit a csendben, imában megérthetünk és követhetünk. A hivatás egyben áldozat, munka, újrakezdés, de a helyes úton maradást mindig belső lelki béke kíséri."

Az ünnepségen jelen volt Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere is, aki az iskolát méltatva elmondta: mindamellett, hogy az oktatás minősége terén is a város élmezőnyébe zárkózott fel, a líceum talán legnagyobb érdeme az, hogy becsületes embereket, keresztényeket enged ki a padsoraiból. Kiemelte, hogy reméli, ahogy a jelenlevő egykori diákok, úgy a mostaniak is példát fognak adni a piarista szellemben történt nevelésükről.


Az ünnepségen fellépett a líceum kórusa is
Az ünnepségen fellépett a líceum kórusa is


Az iskolaszentelés után Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök celebrált szentmisét a Kalazanci Szent József templomban, ahol a vendég csíkszeredai piarista atya, Ft. Sárközi Sándor tartott szentbeszédet. Prédikációjában Kalazancius alakját próbálta közelebb hozni a diákokhoz, mozaikszerűen villantva fel a Szent életéből mozzanatokat a püspöki selyemtől a szerzetesi csuháig.

Miközben pedig Sárközi atya a templomban a gyerekekhez szólt, a szentmisét követő ünnepi műsor elején Püspök atyánk a nevelő pedagógusokhoz intézte köszöntő szavait a Szent László Közösségi Házban tartott ünnepi műsor elején. A pedagógusi munka fontosságát, hivatásuk szépségeit de kihívásait is kiemelte, melyben a nevelés ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a versenyképes tudás megalapozása.

Végezetül a legkisebbek által előadott gyerekversek, ének, néptánc, és a tizenkettedikesek művészi értékű szavalatai, kóruselőadása tette igazán felejthetetlenné a Kalazanci Szent József Líceum ötödik patrocíniumát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: