2014-02-03 10:00:19• hírek • MTI

Megálapodtak az EP választások időpontjáról

Május 25-én, vasárnap rendezik meg az európai parlamenti (EP-) voksolást, míg az államelnök-választás első fordulója november másodikán, második fordulója pedig november 16-án lesz - jelentette be vasárnap Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök.

A kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői a parlament hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakát előkészítő vasárnapi ülésükön állapodtak meg a választások időpontjáról.

Ponta - a Crin Antonescuval, az USL liberális társelnökével együtt tartott - sajtóértekezletén hangsúlyozta: kormányfői minőségben beszélt az EP-voksolás és az elnökválasztás időpontjáról. Hozzátette: az alkotmánymódosító népszavazás dátumáról - amelyet az USL az EP-választásokkal szeretne összekötni - a parlament hivatott dönteni.

Az alkotmánymódosító parlamenti különbizottság munkáját vezető Antonescu közölte: a testület hétfőn újrakezdi munkáját és szerdáig véglegesíteni szeretné az új alaptörvény tervezetét, figyelembe véve a szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló román törvényhozási tanács, illetve a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) javaslatait. A végső szövegváltozatot a bukaresti kormány ismét megküldi a Velencei Bizottságnak.

Romániában kétharmados parlamenti többség szükséges az alkotmány módosításához, a parlament által elfogadott tervezetet pedig érvényes népszavazásnak is meg kell erősítenie. Az USL az elnöki hatáskörök visszaszorítását, illetve a parlament és a kormány szerepének erősítését tartalmazó módosításait még az államfőválasztás előtt szeretné hatályba léptetni, hogy az új államfő már a módosított alkotmány alapján kezdje meg mandátumát.

A jobboldali Traian Basescu második államfői mandátuma december végén jár le, ő nem indulhat az idei elnökválasztáson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: