2014-05-06 09:47:57• hírek • MTI

Borbély László: minél több magyart az Európai Parlamentbe

Borbély László szerint az európai parlamenti választásokon a Kárpát-medencei magyarság közös jelszava az kell, hogy legyen: "minél több magyart Brüsszelbe, minél több magyart az Európai Parlamentbe".

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfői hírlevele szerint a szövetség politikai alelnöke az EP-választások kampánystratégiájáról egyeztetett az RMDSZ udvarhelyszéki vezetőivel.

"Közös célunk, hogy a kisebbségi jogok területén létrejöjjön egy egységes európai szabályozási keret, hogy a kisebbségi közösségek jogai ne függjenek a tagállamok változó politikai légkörétől. Ehhez pedig egy erős brüsszeli képviseletre van szükségünk" - idézte a hírlevél Borbély Lászlót.

A politikus szerint az európai jobb- és a baloldal közötti szoros versenyben a magyar képviselők akár a mérleg nyelvei is lehetnek. Szerinte ez a helyzet biztosítja, hogy a magyar képviselők jelenlétükkel befolyásolni tudják majd a magyarságot érintő kérdéseket.

"Felkészültek vagyunk, és megvannak a feltételeink ahhoz, hogy három képviselőt bejuttassunk az EP-be" - tette hozzá Borbély.

Borbély László emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már 2012 végén kidolgozott egy hosszú távú fejlesztési koncepciót Erdély 2020 címmel az európai operatív programok hasznosításáról, illetve az uniós források hatékony lehívásáról.

"Van elképzelésünk Erdély jövőjéről az Európai Unión belül, és ez a magyar emberekkel folytatott erdélyi konzultáció alapján készült el" - hangsúlyozta Borbély László. Az alelnök bejelentette, hamarosan bemutatják az Erdély 2020 című fejlesztési terv megújított változatát.

Az erdélyi magyarság romániai számarányát meghaladva vett részt a 2007-es (Románia EU-csatlakozásakor tartott) és a 2009-es EP-választásokon. Mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a parlamentbe. 2007-ben Tőkés László az RMDSZ-szel szemben, független jelöltként, 2009-ben az RMDSZ-EMNT összefogása listájának a vezetőjeként szerzett mandátumot.

Az idei választásokon Románia 32 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: