2013-04-04 18:11:46• hírek • Kocsis Zoltán

Megalakult a szatmári borászok egyesülete

A Szatmár Megyei Tanács támogatásával megalakult a Szatmári Hagyományos Hegyaljai Borászok és Szőlőtermesztők Egyesülete (Asociaţia Vini-viticultorilor din Podgoriile Tradiţionale Satmarene). Az alakuló gyűlésen harminckét termesztő vett részt, az egyesület alapítótagjai viszont kilencen vannak.

„Az egyesület megalakításának ötlete közel két éve vajúdik, valami mindig közbejött", magyarázta megkeresésünkre Leiher Géza, az egyesület elnöke. „Céljaink közé tartozik a minőségi borok támogatása, a szatmári borok népszerűsítése. A legfontosabb azonban, hogy egyesületként működve sokkal könnyebben juthatunk kormány- vagy uniós támogatáshoz, nagyobb esélyünk van pályázatokat nyerni", tette hozzá.

„Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a borturizmusban igenis pénz van, érdemes vele foglalkozni. Mindezt azonban szervezett formában magasabb szinten tudjuk űzni. Szükség volt egy egyesületre, amely nem az egyes termelők, hanem valamennyi szatmári borászt érdekeit igyekszik megvédeni, szükségleteit előterjeszteni", fogalmazott Serli Csilla, az egyesület alelnöke is.

A szatmári borászok egyik nagy szívfájdalma, hogy a szatmári borvidék címkét csak Halmi, Túrterebes és Avasújváros használhatja - Krasznabéltek, Szakasz, Nagykároly viszont a Körös-menteként van elkönyvelve. „Szeretnénk elérni, hogy valamennyi szatmári termelő és borász használhassa a szatmári borvidék titulust", fejtette ki Leiher.

Korabeli feljegyzések szerint Szatmár megyében közel 3600 hektáron termesztették a szőlőt. Jelenleg ez a szám visszaesett 1800 hektárra, ehhez jön további 1000 hektár új telepítés. Valamint további ezer hektár, amit kormánytámogatás esetén be lehetne telepíteni.

„Támogatni kell a kistermelőket, hogy lássák, meg lehet élni a szőlőtermesztésből. Elégedett munkásokra van szükségünk, nem kivándorlásra!", szögezte le Leiher.

Az egyesületi elnök elmondása szerint a vörös szőlők közül a merlot, cabernet savignon (a két szőlő világviszonylatban az élen áll), a pinot noir és a feteasca neagra, a fehér szőlők esetében pedig a rizling, a chardonnay és a királyleányka a legnépszerűbb megyénkben. A Szatmárra korábban leginkább jellemző muskotály az utóbbi időben egyre többet veszített jelentőségéből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: