2011-05-20 15:49:06• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

A három székely megye - Hargita, Kovászna, Maros - küldötteinek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csúcsvezetésének részvételével pénteken Marosvásárhelyen megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács.

Az RMDSZ februári nagyváradi kongresszusán elfogadott új alapszabályzat értelmében székelyföldi, partiumi és közép-erdélyi önkormányzati tanácsok alakulnak májusban és júniusban, ugyanakkor a regionális tanácsok mellett megmarad az Országos Önkormányzati Tanács is.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az alakuló ülésen elmondta: a régiók szerinti felosztás azért fontos, mert eltérőek, változóak az igények, a prioritások, a cselekvési tervek. "Ez a struktúra lehetővé teszi a különböző régiók érdekeinek jobb artikulálását, illetve az üzenetek és a feladatok pontosabb meghatározását" - mondta. Hozzátette: "az önkormányzatiság elvének érvényesítését az RMDSZ már a kilencvenes évek elejétől felvállalta, ez máig a szövetség prioritása. Ennek eredményeként az elmúlt 21 évben a székelyföldi önkormányzatok megerősödtek.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács megalakulása Kököstől Nyárádszeredáig minden önkormányzat érdekeit felvállalja, tevékenységüket összehangolja.


Kelemen Hunor
Kelemen Hunor


A szövetségi elnök kitért a jövő évben sorra kerülő helyhatósági választásokra is, szerinte ilyen szempontból is rendkívül fontos a regionális önkormányzati tanácsok megalakulása. "Nekünk első lépésként az önkormányzati választásokon kell nagyon jól teljesítenünk. Be kell bizonyítanunk, hogy önkormányzati vezetőink az elmúlt négy évben eredményesek voltak, jobbá tették a közösségek életét, minden eszközt felhasználtak, amit a bukaresti kormányzat RMDSZ-es tagjai biztosítani tudtak a válság időszakában" - fejtette ki Kelemen Hunor.   

Úgy vélte: ha a helyhatósági választásokat a szövetség megnyeri, akkor másképpen tud készülni majd a parlamenti választásokra. "Ma vannak olyan magyar emberek, magyar pártalapítók, akik azt mondják, hogy az erdélyi magyarságnak nem kell parlamenti képviselet. Ezt az álláspontot mi visszautasítjuk, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy továbbra is képviseljük a romániai magyarság érdekeit a romániai parlamentben" - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökévé Péter Ferencet, Szováta polgármesterét választották meg, az elnökség tagjai: Lokodi Edit, Tamás Sándor, Antal Árpád, Petres Sándor, Sófalvi László és Borboly Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: