2019-11-15 15:25:05• hírek • Bajnai Botond

Megalakult a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei szervezete

Szatmár megye is csatlakozott a Kárpát-medencében száznál is több tagszervezettel működő, magyarországi Rákóczi Szövetséghez. Az alapító ülést pénteken a Református Gimnáziumban tartották meg.

A Rákóczi Szövetséget három évtizeddel ezelőtt hívták életre Magyarországon. Alapítói úgy gondolták, szükség van egy olyan határon átnyúló civilszervezetre, amely az elszakított területek élő közösségekben erősíti a magyarságtudatot. Így jött létre ez az egyesületi formában működő szövetség, amely kezdetben diák utaztatási programokat szervezett, magyar-, és történelem szakos tanárok számára biztosított egyhetes továbbképzési lehetőséget, valamint diákok számára tette lehetővé, hogy október 23-a és március 15-e kapcsán együtt ünnepelhessenek testvériskoláikkal, határon innen és túl.
 

Az évek során ezek a programlehetőségek egyre bővültek, iskolásokat és óvodásokat támogató különböző programok által.



Közben létrejött több száz tagszervezete is a szövetségnek, szerte a Kárpát-medencében. Szatmárnémetiben mostanáig két tagszervezete működött, az egyik a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a másik a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, mindkét helyen ifjúsági szervezetként.
 

Pénteken viszont eljött a pillanat, hogy megalakuljon a szövetség megyei szervezete is, amelyhez kapcsolódva bármelyik magyar nyelven oktató tanintézmény részese lehet a szervezet által életre hívott lehetőségeknek.
 

A pénteki alapítóülésen jelen volt a Rákóczi Szövetség bővítésért felelős igazgatója, Nagy Domokos, aki Budapestről jött el, hogy előbb részletes tájékoztatóval lássa el az alapítókat a szövetség által nyújtott lehetőségről, majd tanúja legyen a megyei szervezet létrehozásának.



Ugyanakkor jelen voltak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség részéről Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő, Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, illetve olyan iskolaigazgatók és pedagógusok, akik szervezetépítésben korábban is részt vettek a megyében: Póti Eduárd, a Református Gimnázium igazgatója, Gnándt Zoltán, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, valamint a Szatmár megyei magyar középiskolák pedagógusai közül néhányan.
 

Az ülésen részt vett Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki üdvözölte a kezdeményezést, és biztosította a szervezőket, hogy ha van olyasmi, amivel a megye segíteni tudja a szervezet működését, azzal támogatni is fogja ezeket a programokat.
 

Az alapítók Szejke Ottilia szaktanfelügyelőt választották meg a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei szervezetének elnökévé, alelnök Gnándt Zoltán lett, gazdasági elnök pedig Póti Eduárd.
 

A szövetség első technikai gyűlésére két hét múlva kerül majd sor.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: