2011-06-02 16:47:54• hírek • Szatmár.ro

Megalakult a Partiumi Önkormányzati Tanács

Június 2-án, csütörtökön, Margittán megalakult a Partiumi Önkormányzati Tanács, amely Bihar, Szatmár, Szilágy, Arad, Temes és Máramaros megyék RMDSZ-es önkormányzati képviselőiből áll.

A Tanács elnökévé Szabó Ödönt, Bihar megyei tanácsost választották meg, az elnökség tagjai: Pop Imre, Kraszna polgármestere, Kaba Gábor, Zsombolya polgármestere, Bognár Levente, Arad alpolgármestere, Illyés Gyula, Szarmárnémeti polgármestere és Vida Noémi, nagybányai helyi tanácsos.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Tanács alakuló ülésén felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy két héttel ezelőtt már megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács, egy héttel ezelőtt pedig a Belső-erdélyi Önkormányzati Tanács. „A jó döntéseket a megfelelő időben kell meghozni. Éppen ezért 2011 februárjában, az RMDSZ kongresszusán az alapszabályzatban rögzítettük a regionális önkormányzati tanácsok megalakulását. Az RMDSZ számára már megalakulásakor az önkormányzatiság elve volt az egyik legfontosabb célkitűzés, ezt az elmúlt időben folyamatosan erősítette. A Szövetség mindig azt szorgalmazta, hogy minél több döntés kerüljön az önkormányzatokhoz" - jelentette ki a szövetségi elnök.


Alapító ülés Margittán - fotó: Reggeli Újság
Alapító ülés Margittán - fotó: Reggeli ÚjságA három, regionális önkormányzati tanács megalakulása után megmarad továbbra is az országos testület, összehangolva a regionális tanácsok működését és képviselve az általános érdekeket. Miután megalakult mindhárom Regionális Önkormányzati Tanács, és ezek elnökeit is megválasztották, júniusban megalakul a Szövetségi Állandó Tanács, amelynek tagjai lesznek a Tanácsok elnökei, ezzel is megadva azt a súlyt mindhárom régiónak, ami megilleti őket. 

A partiumi Önkormányzati Tanács alakulását követően Kelemen Hunor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem ismeri az államfő alkotmánymódosításra vonatkozó, teljes tervezetét, viszont ezzel kapcsolatosan az RMDSZ-nek is vannak javaslatai. „Én nem hiszem azt, hogy az alkotmány örök érvényű és nem megváltoztatható, ezért ezt a cikkelyt törölni kell. Ugyanígy az 1-es cikkelyt is, mert az RMDSZ azt akarja elérni, hogy a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként ismerjék el. A mi elképzelésünk szerint a Szenátus a történelmi régiók képviselete kell legyen, és a fejlesztési régiók szerkezetét is át kell gondolni" - ismertette Kelemen Hunor, ugyanakkor hozzátette, szerinte ebben a törvényhozási ciklusban nem valószínű az alkotmánymódosítást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: