2010-04-26 17:17:57• hírek • Szatmár.ro

Megalakul Ráksa község

Hatvanöt szavazat kellett a sikerhez, nyolcvanöten voksoltak a Ráksa község megalakulását kimondó törvénytervezet mellett, így a település, Ráksaheggyel közösen - lévén a Szenátus a döntő ház - különválik Avasújvárostól.

A nyolc ellenszavazat nem sokat nyomott a latban, hiszen a sikert az is jelzi, hogy az utóbbi időben az összes többi, hasonló törvénykezdeményezésre korábban, anyagi okokból, NEM-mel szavaztak a szenátorok. Günthner Tibor, Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti döntéshozó szerint a legutóbbi parlamenti választások előtt a különválás ügye fogalmazódott meg az érdekvédelmi szervezet tisztségviselőinek legfontosabb kampánycéljaként, annál is inkább, hogy az első népszavazás sikertelen volt, és az első - 2008-as - törvénykezdeményezést is leszavazta az akkori kormány.

Ráksa és Avasújváros helyzete igen érdekes: a község jelenlegi, PSD-s polgármesterének a különválás támogatására tett ígéreteivel, sikerült azt elérnie, hogy az eddig nem községközpont Ráksán modern községháza és 2000 személyes lakodalmas terem épüljön fel. Az utóbbi időben a községközpont fejlesztésére szinte semmit nem fordítottak, egy ideig pedig Ráksán tevékenykedtek a közalkalmazottak - a megyei prefektúra bírósági döntéssel kötelezte a „visszaköltözésre" a polgármestert és csapatát.

A tapasztalat szerint a törvény kihirdetése után mintegy három hónap múlva előrehozott választásokat szerveznek az új községben - addigis ideiglenes vezetők fogják ellátni a közképviseletet Ráksán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: