2010-05-05 13:54:43• hírek • MTI

Megakadályozták Basescu letartóztatását

Traian Basescut 1999-ben bilincsben vihették volna kihallgatásra az ügyészségre a flottaügyben, de Emil Constantinescu akkori államfő megakadályozta, mivel az ügy veszélyeztette volna Románia csatlakozását az Európai Unióhoz - írta szerdán a Krónika.

Az erdélyi napilap beszámolt arról, hogy Emil Constantinescu - aki 1996 és 2000 között volt Románia elnöke - az Antena 3 televízió egyik műsorában kijelentette: Traian Basescu jelenlegi államfőt 1999-ben "bilincsben" vihették volna az ügyészségre, ha ő nem lép közbe és meg nem akadályozza ezt. Constantinescu - mint fogalmazott - az uniós csatlakozás előtt álló ország érdekeit szem előtt tartva azt tekintette fontosabbnak, hogy a kormánykoalíciót ne fenyegesse a szakadás veszélye, Basescu ugyanis az akkori koalíciós Demokrata Párt színeiben a közlekedési minisztériumot vezette.

"Miközben Traian Basescu úr közlekedési miniszter volt, vizsgálat indult ellene a flottaügyben. Ez nagyon sokáig tartott. 1999-ben elkészült az első szakértői jelentés, amely őt nevezte meg a közel 300 ezer eurós csalás felelőseként. Volt egy szakértői jelentés a legfőbb ügyészségen" - mondta Constantinescu. Hozzátette: ellenezte, hogy Basescut, aki később Bukarest főpolgármestere lett, bilincsben vigyék az ügyészségre nagy csinnadrattával a jelentés és a három évig tartó vizsgálat alapján.

A volt államfő szerint akkor "az európai uniós csatlakozás előtt álló ország érdeke az volt, hogy ne bomoljon fel a kormánykoalíció", mivel Basescu "egy nagyon fontos kormányzati partner fontos képviselője volt". Constantinescu azt is elmondta, hogy a nyomozati anyagot csak az érintettek ismerték, "feltűnés nélkül hozták tudomásukra a dosszié anyagát".
A flottadossziéként elhíresült ügyben azt vizsgálta az ügyészség, milyen körülmények között tűnt el a román kereskedelmi hajóflotta kötelékéből egy sor nagy teljesítményű, ércszállító tengerjáró hajó. A vizsgálatok szerint a konstancai Petromin társaság törvénytelen körülmények között társult a norvégiai Torvald Klaveness konszernnel 1991 áprilisa és 2000 augusztusa között. Traian Basescu közlekedési miniszterként volt érintett az ügyben. Egy szakértői jelentés, amelyet a jelenlegi államfő első mandátuma idején tettek közzé, arra a következtetésre jutott, hogy a román félnek nem származott kára az ügyletekből.


Constantinescu szerint ő akadályozta meg a jelenlegi államfő letartóztatását
Constantinescu szerint ő akadályozta meg a jelenlegi államfő letartóztatását


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: