2018-01-10 08:18:03• hírek • Bede Emőke

Megadták magukat a háziorvosok, aláírták a szerződést

A romániai háziorvosok még december végén döntöttek úgy, hogy megpróbálják sarokba szorítani a Egészségbiztosítási Pénztárat (CJAS) azáltal, hogy ideiglenesen sztrájkba lépnek beszüntetve szolgáltatásaikat.

Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy az alapellátás az egészségügyre fordított összeg mindössze 5,8%-t kapja (a tavaly ez a szám 5,77% volt), olyan körülmények között, hogy az Európai Unió országaiban a terület részesedése a 15 %-ot is elérheti.
 

Az első határidő lejártának pillanatában Szatmár megyében még 50 háziorvos sem írta alá a szerződést, így sem recepteket, sem küldőpapírt nem adhattak ki. Sőt mi több, a megyeszerte fellelhető állandó orvosi ügyeletek is becsukták kapuikat a páciensek előtt, jelentős terhet róva ezzel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházra.
 

Kedden azonban kiderült, a nagy lendület alábbhagyott. A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CJAS) elnöke bejelentette, a szatmári háziorvosok 99 százaléka aláírta a szerződést. Georgeta Pop emellett azt is kifejtette, nem érti miért pont Szatmár megyében tartottak ki ilyen sokáig a háziorvosok, hiszen a tavalyi év során az országos átlaghoz képest több pénzügyi támogatást kaptak.
 

A háziorvosok egyelőre egy március 31-ig érvényes szerződést írtak alá, ám valószínüleg ezt meghosszabbítják majd a teljes 2018-as évre. A CJAS elnöke szerint várhatóan jövő hét folyamán minden háziorvosi rendelő munkája visszaáll majd a normál kerékvágásba, ezt követően újra rendelnek, kompenzált receptet írnak és küldőpapírt is bocsájtanak ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: