2016-11-02 15:33:23• hírek • agerpres.ro

Még várniuk kell a méhtenyésztőknek

Bár a pénz megvan rá, a mezőgazdasági tárca nem tudja kifizetni a méhtenyésztőknek a kedvezőtlen időjárás okozta terméskiesés miatt beígért kárpótlást, mivel a méhtartók nem tudják összehasonlító adatokkal igazolni, hogy valóban kisebb termést jegyeztek idén, mint az előző években - nyilatkozta Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

"A méhtenyésztők kárpótlásért fordultak a tárcához, mondván, hogy a tavaszi esőzések, majd a június 15-e utáni szárazság miatt gyenge lett a méztermés. Bár a költségvetésben megvan a pénz a kaptáronkénti 15 lejes támogatásra, amelyben megállapodtunk, egyelőre nem tudjuk ezt kifizetni nekik" - mondta a tárcavezető.

Hozzátette, az európai törvénykezés értelmében bármely állami támogatás feltétele az igénylő által benyújtott indoklás. Achim Irimescu szerint ez esetben ez azt jelenti, hogy a méhtenyésztőknek legkevesebb három évre visszamenőleg be kellene mutatniuk az általuk jegyzett termésre vonatkozó adatokat, ezeket összehasonlítják az idei adatokkal, és a különbözetre kiszámítják a kárpótlást. "Sajnos egyelőre nem kaptuk meg ezeket az adatokat. Tudatában vagyok annak, hogy a méhtenyésztőknek szükségük lenne erre a támogatásra, de mivel nincs törvényes alapunk az odaítélésére, egyelőre nem tudjuk kifizetni nekik, noha megvan rá a pénz" - fogalmazott a tárcavezető.

A Romániai Méhtenyésztők Egyesületének (ACA) elnöke, Ioan Fetea azt nyilatkozta augusztusban az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az elmúlt évek átlagának felét sem fogja elérni az idei méztermés.

"Az idei méztermés az utóbbi évek átlagának hozzávetőlegesen 45%-át teszi majd ki. Legalábbis egyelőre így becsüljük a megyékből érkezett információk alapján. Az akácméztermést 80-90%-ban, a repceméztermést 80%-ban, a napraforgó-meg hársméztermést pedig 40-45%-ban befolyásolta a kedvezőtlen időjárás. Becsléseink szerint az idei méztermés nem haladja meg a 8.000-9.000 tonnát" - mondta Fetea.

Hozzátette, a hazai méhtenyésztést önmagában veszély fenyegeti, hiszen idén drasztikusan csökkent a méhcsaládok száma, a méhtenyésztők anyagi tartalékait pedig kimerítették a méhek etetésével és életben tartásával járó költségek. Noha az ACA több ízben is a Mezőgazdasági Minisztériumhoz fordult támogatásért, a beígért kaptáronkénti 15 lejt egyelőre nem kapták meg - mondta akkor az elnök.

A mezőgazdasági miniszter kedden a Beszélgessen a miniszterével online fórum keretében válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: