2013-07-15 17:08:49• hírek • Póti Orsolya

Kötelező lesz a szakképesítés a vendéglátóiparban dolgozók számára

Csak szakképzett alkalmazottak dolgozhatnak a vendéglátóiparban az Országos Turisztikai Hatóság legújabb rendelete szerint. Szatmár megyében az alkalmazottak ellenőrzésére csak akkor kerül sor, amint a rendelet a Hivatalos Közlönyben is megjelenik - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Ioan Flore, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársa.

A rendelet az éttermi konyhán dolgozókra, bárosokra, recepciósokra és szakácsokra vonatkozik, a turisztikai ügynökségeken pedig az alkalmazottak legalább fele kell szakképzett legyen.

Razvan Filipescu, Országos Turisztikai Hatóság elnöke szerint fontos a 100 százalékos kvóta bevezetése a hotelekbe, ugyanis a vendég bármilyen kategóriájú hotelt választ, a kiszolgálás színvonala minőségi kell legyen: például a recepciósnak kell tudnia legalább egy idegennyelvet és be kell tudni mutatnia a környék nevezetességeit is.

„Az alkalmazottak képzésére szaklíceumok állnak rendelkezésre, valamint léteznek turisztikai profillal rendelkező osztályok is. Fontos, hogy a tanulni vágyók olyan tanfolyamot válasszanak, amely a Munkaügyi Minisztérium által elismert" - mondta el Ioan Flore, a Szatmár.ro-nak.

A hotelek, éttermek, bárok ellenőrzésére Szatmár megyében csak akkor kerül sor, amint a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Amellett, hogy ellenőrizni fogják az alkalmazottak szakképesítését, a munkaszerződést is vizsgálják.

Arra a kérdésünkre, hogy közel hány hotel működik megyénkben és hány személy dolgozik ebben az ágazatban, nem tudtak pontos adatokkal szolgálni, de a felmérések után ezek száma is kiderül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: