2009-05-21 15:07:51• hírek • Gozner Gertrud

Még várják a lakossági bejelentéseket

Május 5-én indította útjára a szatmári Erdélyi Kárpát Egyesület Akció a helyi közösségek és a természet állapotának a megóvására című projektet, amelyben felkérték a lakosságot jelezzék a közvetlen környezetükben felmerülő környezetkárosító létesítményeket, természetvédelmi problémákat.

Márk-Nagy János, a projekt vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy számos bejelentés érkezett a megyéből. A panaszosok jó része az illegális hulladéklerakatok miatt kereste meg az egyesületet, az elhagyatott telkeken tárolt szemét bűze sok esetben zavarja a szomszédokat.

Ezen kívül robbanásveszélyes, nagy környezeti katasztrófát jelentő egységről is érkezett bejelentés. A Halmi vám vasúti átkelőjéhez folyamatosan érkeznek szerelvények kőolajszármazékokkal megpakolva Ukrajna és Oroszország felől.  Halminál rakodják át az árút a külföldi vagonokból a román szerelvényekbe, ugyanott hatalmas tartályokban tárolják a gyúlékony anyagokat.

Az emberek félnek, ha bármilyen incidens történik az őket is érinti, mivel túl közel helyezkednek el a lakott területek. Fokozottan veszélyes az emberek számára, ami polgár- és környezetvédelmi problémákat is felvet - fejtette ki a projekt vezetője. A helyi lakosok ki szeretnék deríteni, ilyen feltételek mellett hogyan kaphatott a Román Államvasút és az átrakodást végző cég engedélyt erre a létesítményre.

A folyamatos érdeklődésre való tekintettel az EKE vasárnap estig meghosszabbította a környezetvédelmi problémák lakossági bejelentésének határidejét. Továbbra is várják az észrevételeket a 0261-711 050-es faxszámon, az eke@xnet.ro email címen vagy az str. Aurel Popp nr. 14, 440012 Satu Mare postai címre.


A Halmi vámhoz folyamatosan érkeznek kőolajszármazékokkal megpakolva szerelvények Ukrajna és Oroszország felől

A Halmi vámhoz folyamatosan érkeznek kőolajszármazékokkal megpakolva szerelvények Ukrajna és Oroszország felől


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: