2010-12-30 08:58:59• hírek • Szatmár.ro

Még van tizenegyezer vakcina

A november elsejei hagyományos influenza elleni oltáskampány megkezdése óta mintegy négyezer szatmári igényelte az immunizálást.

A szezonális influenza elleni oltási kampány hivatalosan november elsején rajtolt el, azóta pedig több mint négyezer Szatmár megyei lakos - krónikus betegségben szenvedő személy, idős személyek és egészségügyi dolgozó - oltatta be magát ingyenesen. Országos szintű tendencia, amely Szatmárra is érvényes, hogy főként a 65 évnél idősebbek kérték az immunizálást.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság jelenleg még több mint tizenegyezer adag vakcinával rendelkezik, ezekkel pedig jövőre is folytatódik az oltáskampány, de ingyenesen csak a magas rizikófaktorú csoportokba tartozó lakosság kaphatja meg.

Azok, akik igénylik, de nem tartoznak bele ezekbe, a román influenza elleni védőoltást 28 lejért vásárolhatják meg a gyógyszertárakban, míg a francia változatért 35 lejt kell kiadni a patikákban.


A betegségtől véd az oltás
A betegségtől véd az oltás


Az orvosok javasolják, hogy azok is oltassák be magukat, akik nem számítanak rizikócsoportba, hiszen az oltás az egyetlen hatásos védekezés a megbetegedés ellen, amellett, hogy szükséges betartani az alapvető higiénés szabályokat, különös tekintettel a gyakori kézmosásra.

A szakorvosok ugyanakkor azt tanácsolják azoknak a szülőknek, akiknek felső légúti megbetegedésben szenved a gyermeke, hogy lehetőleg ne vigyék társaságba, az iskola és óvoda megkezdésével pedig gyerekek közé: részben azért, hogy megfelelő körülmények között, gyorsabban gyógyulhasson, és persze azért is, hogy az iskolapadba visszatérve ne fertőzze meg társait. Azok tehát, akik megfáztak - és ez kicsikre és nagyokra egyaránt érvényes -, inkább néhány napig maradjanak otthon, mivel így elkerülhetik, hogy a környezetüket is megfertőzzék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: