2009-12-03 14:06:03• hírek • Parajdi Andrea

Még sokan tartoznak

Hiába van nyakunkon a következő év, sok szatmári még a 2009-es adókötelezettségét sem rendezte. Eddig összesen 83,4 százalékban fizették be az idei évi helyi adókat és illetékeket. A Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője, Ioan Drimus bízik benne, hogy december végére elérik a 92%-ot.

Szatmárnémetiben a helyi adókat (épület-, telek-, gépjárműadó) két részletben lehet lerendezni. Első körben március 31-ig lehet kifizetni az első hat hónapra kiszámított tarifákat, majd szeptember 30-ig a második részletet. Akik szeptember 30-ig nem rendezik az egész évre szóló adóikat felszólítást kapnak az adóhivataltól, amelynek értelmében 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy befizessék a szükséges összegeket. A tartozást október elsejétől minden nap 0,1 százalékos kamat sújtja.

Azok ellen, akik a felszólítást követően sem fizetik be az adóikat a Szatmárnémeti Adóhivatal kényszervégrehajtó szolgálata lép fel. Az első, hogy felmérik az illető rendelkezik-e folyószámlával valamelyik banknál, amennyiben igen és pénzt is tart a bankszámláján, akkor onnan vonják el a szükséges összeget. Amennyiben pénzkeret nincs a számláján, viszont a havi fizetése ide érkezik minden hónapban annak harmadát levonhatja az Adóhivatal.


A Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője, Ioan Drimus bízik benne, hogy december végére sikerül begyűjteni az idei adók 92%-át
A Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője, Ioan Drimus bízik benne, hogy december végére sikerül begyűjteni az idei adók 92%-át


A kényszervégrehajtó szolgálat keményebb eszközöket is alkalmaz, ha a szükség megkívánja otthonában is felkeresik a fizetést megkerülő lakosokat és az elmaradás értékének megfelelően különböző tárgyakat szállítanak el a lakásból. Ioan Drimus, a Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, idén magánszemélyeknek és cégeknek összesen 22 ezer felszólítást postáztak, ám még így is csupán 83,4 százalékban sikerült beszedni a 2009-es adókat.

Szatmárnémetiben a magánszemélyek közül 45.697-en kell fizessenek épületadót, közülük teljes egészében 35.909-en fizették be a tarifákat. Telekadót 12.315-en kell fizessenek, ebből december 2-ig 10.015-en rendezték a kötelezettségüket. Gépjárműadót 32.304 magánszemélytől szednek, eddig csupán 21.200-től sikerült begyűjteni a díjakat.

A cégek esetében ezek az értékek természetesen alacsonyabbak. Épületadót 3436-an kell fizessenek -eddig 2819-an fizettek -, telekadót 1006 cégtől kérnek, közülük csupán 783-an rendezték egész évre az illetéket, míg gépjárműadót 11.374 cégtől szednek, eddig azonban csak 7995-en fizettek.

-A magánszemélyek többsége ki szokta használni azt a 10%-os engedményt, amelyet akkor kapnak, ha március 31-ig egész évre rendezik adóikat. Idén a magánszemélyek 52 százalékától az első részletig begyűjtöttük az összegeket, azonban a fizetéssel még így is sokan elmaradtak - mondta lapunknak Ioan Drimus igazgató, aki azt is kihangsúlyozta, hogy tavalyi évben a helyi adókat és illetékeket december végéig 94,3 %-ban tudták összeszedni, idén már annak is örülnének, ha elérnék a 92%-ot. -Nekünk az a feladatunk, hogy mindenkit fizetésre bírjunk, hiszen mint tudjuk ebből a pénzből él a város, ennek a pénznek köszönhetően van vizünk, közvilágításunk és egyéb közérdekű szolgáltatásaink -zárta le az igazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: