2011-09-16 10:12:27• hírek • Póti Orsolya

Útra keltek a biciklisek és a csónakot is vízre engedték

Az Európai Mobilitás Hete alkalmából dinamikus és változatos programot szervezett a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség: kerékpártúrára, majd közvitára hívták meg mindazokat, akiket érdekel a Szamoson való hajózás feltételeinek megteremtése. A biciklitúra előtt jelképesen egy csónakot is a folyóra engedtek, az ügynökség egyik munkatársával és Molnár Zsolttal, a magyarországi kollégák képviselőjével.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a Szatmári Építész Kamarával és a magyarországi KIUT Térségfejlesztő Egyesülettel közösen egy projektet nyújtott be, mely egyelőre a Szamoson való hajózás feltételeit és lehetőségét tanulmányozza. A projekt elindítói remélik, ez nem csak egy elképzelés, hanem a jövőben meg is valósulhat a terv, hiszen Magyarországon már történtek előrelépések. Szeptember 16-án, délben a magyar határkőnél, Óvári település után magyarországi szakemberek világosították fel az ez ügyben érdekeltek.

Az érdeklődők nagy része - a környezetvédelmi ügynökség, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal - kerékpárral indult a határkőig, bevonva a túrába az iskolásokat is. Természetesen a programba bárki bekapcsolódhatott, de még mielőtt útra kelt  volna a közel kétszáz kerékpáros, a kavicskitermelőnél egy virággal feldíszített csónakot engedtek jelképesen a Szamosra.

A 10. Számú Általános Iskola diákjai egy pillepalackból kreált  tutajjal készültek ez alkalomból, melyet szintén vízre engedtek, hogy ne csak itthon, hanem a határon túl is népszerűsítse az olyan környezetbarát közlekedési eszközöket, mint a hajózás, vagy a biciklizés.

A diákok pillepalackból készítettek tutajt
A diákok pillepalackból készítettek tutajt üzenet gyanánt

Az eseményen többek között jelen volt Kereskényi Gábor alpolgármester, Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke, valamint Molnár Zsolt a magyarországi szervezet képviselője. A jelenlévőket Békessy Erzsébet köszöntötte, aki röviden kifejtette az esemény fontosságát.

A megye és a város vezetői egyhangúan támogatták a Szamoson való hajózás lehetőségének kiépítését, hiszen a hajózásnak Szatmárnémetiben egykor hagyománya volt, az Unio Sport Klub kajak szakosztályt is indított. „Úgy gondolom hagyományok vannak, múltja van a Szamoson való hajózásnak, és remélhetőleg lesz jövője is" - mondta Kereskényi.

Miután a csónak útjára indult, a közvitára igyekvők is felpattantak kerékpárjaikra és a Szamos jobb partján, fel a Golescu hídig, azon át rendőri kísérettel tekertek, majd a Károlyi úton folytatták útjukat Óvárin keresztül a magyar határkőig.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: