2011-10-04 10:06:50• hírek • Kocsis Zoltán

Még soha nem volt ilyen alacsony a vízállás a Szamoson

Az idei ősz igazán kellemesre sikeredett, kevesünknek lehet panasza rá: napközben még október első napjaiban is kellemes meleg van, dérnek vagy csípős őszi szélnek jele sincs Szatmár megyében. Éppúgy az esőnek sem. Ami most kevésbé tűnik fel, mivel a legtöbb takarmánynövényt már betakarították és a hőség sem kánikulai.

Azt, hogy azért nincs minden rendben, csak az jelzi, hogy a Szamoson egyre több kisebb-nagyobb apró sziget jelent meg az utóbbi napokban-hetekben. És most már nem csak a nyolcvanas évek közepén lebontott híd, de még a régi fahíd egykori pilléreinek maradványai is kilátszanak a vízből.

Az éves átlaghoz képest ugyanis majdnem egy méternyi víz hiányzik a Szamosból. Szám szerint 86 centiméter, tudtuk meg Ovidiu Corneliu Marestől, a Megyei Vízgazdálkodási Igazgatóság munkatársától. Ennél is beszédesebb adat, hogy a Szamos vízhozama jelenleg 24 köbméter másodpercenként. Pedig a sok éves átlag október elején 68 m³/másodperc, azaz majdnem a mostani háromszorosa. Az éves átlag pedig ennél is magasabb, az eléri a 120-125 m³/másodperces értéket.

„Kollégáimmal konzultálva biztosan állíthatom, hogy amióta hivatalosan is méréseket végeznek a Szamoson, azaz a XX. század eleje óta, soha ilyen alacsony mértékeket nem regisztráltak. Ez a szint tovább csökkenhet, amennyiben tovább tart a szárazság. Ez érvényes amúgy valamennyi, Szatmár megyében található folyóra, amelyek kizárólag csak talajvízből táplálkoznak", magyarázta Mares.

Aki elmondta, hogy egész szeptember hónapban alig egy-két liternyi csapadék hullott Szatmár megyére, ami elenyésző mennyiségnek számít.

Mares hozzáfűzte, hogy a Megyei Vízgazdálkodási Igazgatóság rendszeresen, de nem minden nap méri a folyók szintjét. Erre csak akkor kerül sor, amikor drasztikus változások várhatóak: árvízveszély vagy mondjuk komoly szennyezés esetén.

Utóbbi tekintetben, azaz a víz kémiai összetételét tekintve nincsenek gondok, a mért szintek az előírásoknak megfelelő értékűek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: