2013-06-09 12:52:14• hírek • MTI

Még őrzik a gátakat a Duna ausztriai alsó szakaszán

Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a dunai gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás.

Vasárnap reggelre is csak lassan apadt a Duna vízállása Hainburgnál, az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre nyugatra, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás. A vízállás vasárnap kora reggel 625 centiméter volt, öt órával korábban ennél húsz centiméterrel állt magasabban.

A település egy részét még korábban elöntötte a Duna és a talajvíz, de a víztömeg továbbterjedését sikerült megakadályozni. A közeli Gänserdnorfnál korábban szintén meggyengült és aggodalmat okozott egy gát, de nem szakadt át.

Ausztriában az előző hét végén kezdődtek a rendkívüli áradások az Alpokban, a Sazlach, a Duna és az Inn folyókon. Csütörtöktől az ország minden részében apadtak a folyók. Utolsóként Bécstől keletre kezdődhetett meg az elöntött utak és településrészek rendbetétele. A katonaság szombati közleménye szerint itt ezer katona dolgozott az önkéntes tűzoltókkal és más civilekkel vállvetve a helyreállításban.

Az árvíz utáni takarítás mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.
Ausztriát az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. A Duna és az Inn legnagyobb vízállása sok helyütt magasabb volt, mint a korábban "az évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor. A katasztrófának öt halálos áldozata van, két másik embert egy hete eltűntként tartanak nyilván.

Az áradásban több kisebb Duna menti település részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg is. Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok és sárlavinák, földcsuszamlások okoztak komoly károkat. Ezeken a vidékeken már a hét első felében hozzá tudtak látni a helyreállításhoz, de a közlekedésben még a hét végén is sok helyen voltak fennakadások.

A nagyobb osztrák városokban nem okozott jelentős károkat az áradás. Bécsben szerdán tetőzött a Duna, 17 centiméterrel az 2002-es érték felett, de az Új-Duna csatorna jelentős részben mentesítette a folyó bécsi szakaszát az árhullámtól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: