2018-12-14 11:07:29• hírek • Bede Emőke

Még nincs vége: újabb ASP-gyanús eseteket regisztráltak

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tájékoztatása szerint még mindig nem lélegezhetünk fel, ugyanis az elmúlt héten újabb afrikai sertéspestis-gyanús eseteket regisztráltak.

Mint arról hivatalos közleményében az igazgatóság beszámol, a fertőzés kirobbanása óta 12 gócpontot sikerült felszámolni: Mikola, Újberek, Tasnádszarvad, Nagygérce, Bocskó és Nagytarna is tisztának tekinthető jelenleg. Ugyanakkor még mindig dolgoznak a kegyei és érdengelegi gócok megszüntetésén, mi több, utóbbi településen két újabb esetben is laborvizsgálatot rendeltek el, melyeknek az eredményére még várnak. A hatóság által leölt állatokért természetesen kártérítés jár. Szatmár megyében az érintett 20 gazdaságból 18-nak már kifizették a pénzt, az eddig kiutalt kártérítések összértéke elérte a 60 940 lejt.
 

Ami a vadállományt illeti, eddig 559 vaddisznót lőttek ki a megye vadászai, melyek közül kettőről bizonyosodott be, hogy valóban hordozta a fertőzést. Emellett 41 vaddisznótetemet találtak, természetesen ezeket az elhullott állatokat is vizsgálatnak vetették alá. Az afrikai sertéspestis kimutatását megcélzó vizsgálat végül 17 esetben lett pozitív.


A DSVSA arra figyelmezteti a gazdákat, hogy az ASP könnyedén megfertőzi a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni, de olyan szénával sem, melyet a fertőzés által érintett területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, a sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek akár a szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén továbbvihetik a betegség kórokozóját.


A betegség házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. A vemhes kocák elvetélhetnek -  derül ki a betegség általános ismertetőjéből.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: