2011-02-16 09:38:23• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Még nem megy Boc

Vissza kell szerezni a román kormány iránti bizalmat, ennek azonban csak egyik eszköze lehet a miniszterelnök-csere, az is csak akkor, ha e megoldást a koalíció mindkét pártja támogatja - jelentette be kedden este a parlamentben Traian Basescu.

A román államfő két nap óta konzultációkat folytat, amelyek célja a híradások szerint Emil Boc miniszterelnök esetleges "lecserélése" egy független politikusra. Basescu állítólag így próbálja megállítani az általa támogatott nagyobbik kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) népszerűségének zuhanását. Emil Boc ugyanis ennek a pártnak az elnöke.
A PD-L népszerűségi mutatója nagyot esett az utóbbi időszakban, mivel a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt alkotott kormánykoalíció drasztikus megszorító intézkedéseket volt kénytelen hozni a nemzetközi pénzintézetek által megkövetelt válságintézkedések keretében.  

Az írott és az elektronikus sajtó az utóbbi két napon tudni vélte, hogy az államfő Mugur Isarescu jegybanki elnöknek szánná a kormányfői széket, de felmerült Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselőjének neve is. A szárnyra kelt híresztelések szerint Catalin Predoiu igazságügyi miniszter is esélyes lehet.
Basescu hétfőn a PD-L megyei szervezeteinek vezetővel, kedden pedig e párt parlamenti csoportjaival vitatta meg a kérdést, megbeszélést folytatott az RMDSZ, a függetlenek, valamint a - nem magyar - nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjaival is.

A tárgyalások után a televíziós kamerák előtt az államfő kifejtette: tekintettel a gazdasági nehézségekre, a kormánynak stílusváltásra lenne szüksége, olyanra, amely nem pusztán a válságkezelést szolgálja, hanem a gazdasági fellendülést is szavatolja. Ehhez azonban szerinte fel kell támasztani a kormánykoalíció iránti bizalmat. Ennek számos útja van - vélekedett az államelnök, aki szerint a miniszterelnök-csere, vagyis egy független kormányfő kinevezése lehetne valóban az egyik megoldás.

Beismerte ugyanakkor, hogy az RMDSZ nem fogadna kedvezően egy technokrata kormányfőt, márpedig egy ilyen döntéshez a koalíció egészének a szolidaritása kell. Az RMDSZ viszont jelen pillanatban a Nagyváradon február 26-án és 27-én rendezendő tisztújító kongresszusának az előkészítésére összpontosítja figyelmét. Basescu ezért jelezte: majd csak e kongresszus után lehet tovább lépni ebben a kérdésben.


Basesu és Boc - mi lesz ennek a vége?
Basesu és Boc - mi lesz ennek a vége?


A PD-L március közepén ugyancsak tisztújításra készül, és még nem dőlt el, hogy Emil Boc indul-e az újabb pártelnöki megbízatásért. Basescu - aki maga is e párt soraiból vált államfővé - egy lapinterjúban erősen szorgalmazta a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztség különválasztását. 

Az államfő korábbi megnyilatkozásaiból kiderülni látszott, hogy a pártegység megőrzésének letéteményesét továbbra is Emil Boc személyében látja. Ha ez így van, akkor az elemzők logikusnak tartják, hogy Boc ne maradjon miniszterelnök, hanem pártja sorsának szentelje erejét. Egy párton kívüli független kormányfő vélhetően mentesítené a PD-L-t az esetleges további megszorítások miatti felelősség alól.

Az RMDSZ ugyanakkor nem rejti véka alá, hogy nem lenne kedvére egy "technokrata" miniszterelnök. A magyarok e szervezete ugyanis elsősorban a PD-L-lel kialakított politikai partnerségnek köszönhetően volt képes keresztülvinni a magyar kisebbség számára kedvező elemeket tartalmazó oktatási törvényt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: