2009-12-29 15:40:39• hírek • MTI/Reuters/AFP

Még nem fékezhető meg a vírus

Túl korai még győzelmet hirdetni a H1N1 vírus elleni küzdelemben, ezt a világjárványt 2011 előtt nem lesz lehetséges megfékezni - közölte a Le Temps című svájci napilapban kedden megjelent interjúban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója.

"Azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, és figyelnünk kell a világjárvány alakulására a következő 6-12 hónapban, mielőtt azt mondhatnánk, hogy győztünk" - mondta a genfi lapnak Margaret Chan. "Túl korai azt mondani, hogy világviszonylatban túljutottunk a (H1N1) influenzajárvány csúcspontján...még hosszú a tél" - tette hozzá.

Chan hangsúlyozta, hogy négy évtized óta az első világjárványról van szó, olyan új vírusról, amely a világ több mint két régiójában tartósan terjed. Ezért a WHO vezetősége a virológusokkal, járványszakértőkkel és egészségügyi illetékesekkel történt konzultáció után júniusban úgy határozott, hogy kihirdeti a világjárványt. Megjegyezte, hogy a szervezetet döntéseinek meghozatalánál nem befolyásolja sem egyetlen ország, sem a gyógyszeripar.

A vezérigazgató kitért a H5N1 vírus által okozott madárinfluenza-járványra, amelytől azt várták, hogy világjárványt fog okozni, hiszen a megfertőzött emberek 60 százalékát megölte. Ez a vírus kevésbé rosszindulatú - tette hozzá. Mindazonáltal az emberiség még mindig nem készült fel egy H5N1 vírus által okozott világjárványra - figyelmeztetett, reményét fejezve, hogy a világnak nem kell szembesülnie egykor egy globális madárinfluenza-járvánnyal.

A H1N1 vírus több mint 200 országra terjedt ki, a laboratóriumok által megerősített halálesetek száma csaknem elérte a 12 ezret, de még legalább két évre van szükség a halálesetek pontos számának megállapításához - mondta a WHO vezérigazgatója.


Margaret Chan, a WHO elnöke
Margaret Chan, a WHO elnöke


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: