2013-03-07 09:51:26• hírek • MTI

Még nem döntöttek a konklávé időpontjáról

A száztizenöt pápaválasztó bíborosból még kettő nem érkezett meg a Vatikánba, a konklávé dátumáról még nem született döntés - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Száztizenhárom pápaválasztó bíboros érkezett meg a Vatikánba, a még hiányzó kettőt csütörtökre várják.
A kongregációk harmadik napján tizennyolc bíboros szólalt fel a vatikáni szinódus-teremben tartott tanácskozáson. A témák az egyháznak a mai világban való szerepét és a kúria munkáját érintették, de szó volt az új pápa "profiljáról" is. A szóvivő bejelentette, hogy csütörtökön a bíborosok délelőtt és délután is tanácskozni fognak.
Eddig 51 bíboros szólalt fel a hétfőn délelőtt és délután, kedden és szerdán pedig csak fél napig tartó bíborosi tanácskozáson - mondta el Lombardi.

A szóvivő szerint a tanácskozáson a bíborosi testületnek az a véleménye kerekedett felül, hogy nem kell siettetni a konklávé összehívását, mivel világos elképzeléssel akarnak belépni a Sixtus-kápolnába a pápaválasztásra. Ez az egyházi szabályok szerint legkorábban március 15-én kezdődhet.

Lombardi közölte, hogy a február 28-án lemondott XVI. Benedek halászgyűrűjét, amelyet távozásakor nem törtek össze, az utóbbi napokban egy vésővel összekarcolták, és ezzel érvénytelenítették a  pecsétgyűrűt, amelyet a Vatikánban őriznek.  
A La Repubblica napilap értesülései szerint a bíborosi tanácskozáson felszólalt a spanyol Julian Herranz, a XVI. Benedek által titkosított Vatileaks-dosszié egyik szerzője is.
Herranz azt állította, hogy a vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásánák botrányáról szóló dosszié egy bíborost sem érint. A La Repubblica szerint Herranz kijelentéseit az "átláthatóságot követelő" Cristoph Schönborn bécsi érsek és az észak-amerikai bíborosok is fenntartással fogadták.

Francis George washingtoni érsek kijelentette: "nem számít, hány pápaválasztó érkezett már meg, ha már mindannyian itt lennénk, akkor sem szeretnék még bevonulni a konklávéba, még nem állunk készen arra". Philippe Barbarin lyoni érsek pedig azt mondta: "Legalább tíz bíborost szívesen megszavaznék pápának, de még nem tudom, kinek a nevét írom majd a szavazócédulára".

A bíborosok szerdán a Szent Péter bazilikában imádkoznak Angelo Comastrinak, a bazilika főpapjának vezetésével. Jorge Urosa Savino, Caracas érseke Rómában celebrál szentmisét Hugo Chavez halálára a római venezuelai közösséggel.
A szentszéki sajtóközpontban rövidfilmet vetítettek le a Sixtus-kápolnában zajló munkákról a konklávé előkészítésére. A kápolna egyik sarkában nem egy, hanem két kályhát állítanak fel: az egyikben a bíborosok már megszámlált szavazócéduláit égetik el, a másikból fog felemelkedni a fekete és fehér füst. Ezt vegyi anyagokkal színezik majd, hogy a Szent Péter térről könnyen azonosítható legyen a füst színe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: