2012-03-22 12:23:28• hírek • Kocsis Zoltán

Modern műszerekkel szerelték fel az intenzív osztályt

„Nem egyszer fordult elő, hogy behoztak egy beteget, akinek lélegeztetőgépre volt szüksége, akkor azon kezdtünk el gondolkodni, hogy melyik másik betegtől vegyük azt el. Ez az állapot a Megyei Tanács és az egészségügyi minisztérium jóvoltából megoldódott, kezdte beszédét Mark Adrián, a kórház menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón. Köszönöm szépen Csehi Árpád elnök úrnak, hogy megértette: egy modern kórháznak modern felszerelésekre van szüksége".

„Egy megyei kórház esetében a három legfontosabb pillér a sürgősségi, az intenzív osztály és az operációs terem. Mind a háromba komoly pénzeket fektettünk, most az intenzív osztályon volt a sor, mondta Csehi. Nagyon le voltunk maradva, de ezekkel a műszerekkel igyekszünk ledolgozni hátrányunkat az intenzív osztály terén. Kérem az embereket, a lakosságot, bízzanak a szatmári egészségügyben", tette hozzá a tanácselnök.

Aurel Lupsa osztályvezető főorvos elmondta, az intenzív osztályon összesen hat orvos dolgozik, ami nagyon kevés - legalább még egyszer ennyi szakemberre lenne szükség. Főleg altatóorvosokra. „Orvosaink külföldre áramlásának hátterében nem csak az alacsony fizetések, de a nehéz munkakörülmények is álltak. Mindent meg kell tennünk, hogy legalább utóbbiakon tudjunk változtatni", mondta Csehi.

Az intenzív osztály felszerelése egy bronchofiberoszkóppal, három infúziós pompával, húsz fecskendős pompával, tíz életfunkciókat mutató monitorral, egy központi monitor-állomással, egy hordozható monitorral, két enterális táplálási pompával, három lélegeztetőgéppel, egy hordozható lélegeztetőgéppel, három sebészi szívóval, egy defibrilátorral, egy hordozható EKG-berendezéssel, öt laringoszkóppal, egy beteg-melegítővel, egy nehéz intubálórendszerrel, egy hordozható röntgengéppel és hat hordozható monitorral bővült, összesen 290.000 euró, azaz 1,27 millió lej fejében.

Az intenzív osztályon két nagy és három kisebb teremben összesen 21 ágy van. A posztoperációs rehabilitálást szolgáló ágyakkal együtt 36 (a teljes kórház 1100 ággyal rendelkezik). Csehi elmondta, hogy a hosszú távú célok között szerepel az intenzív osztály további modernizálása, bővítése is. Az egyéb egészségügyi intézmények (Járóbeteg-ellátó, Régi Kórház) felújítása után viszont előbb a kardiológia élvez majd prioritást, árulta el a tanácselnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: