2019-04-27 07:50:26• hírek • Bede Emőke

Még mindig zárva tartanak Szatmár megye állatvásárai

Habár már felszámolták az utolsó afrikai sertéspestissel fertőzött gócokat is, a megyében még mindig életben vannak a biztonsági óvintézkedések. Ennek egyik fontos része pedig – bármennyire is zúgolódnak miatta a gazdák – az állatvásárok zárva tartása.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság legfrissebb közleménye szerint április 15-én sikerült felszámolni az utolsó ASP-gócot is. Ezzel együtt immár 24-re emelkedett azon gazdaságoknak a száma, ahol sikerült megállítani a fertőzést. Mikolában három, Újberekben egy, Tasnádszarvadon egy, Nagygércén egy, Bocskón négy, Nagytarnán kettő, Kegyén egy, Érdengelegen hét (!), Oláhcsaholyban kettő, Tasnárorbón egy és Ivácskón szintén egy fertőzésgóccal kellett megküzdeniük a hatóságoknak. A 11 településen összesen 49 sertés életét követelte az ASP, biztonsági okokból pedig további 103-at kellett leölni.
 

A háztartási gazdaságokban tartott sertésekkel kapcsolatban arra figyelmeztet a hatóság, hogy nem szabad őket konyhai maradékkal etetni és kizárólag zárt helyen lehet tartani őket, ahol nem érintkezhetnek vaddisznókkal. A DSVSA rendelkezése következtében tilos a kocákat más gazdaságban élő kanokkal pároztatni. A gazdáknak továbbá kötelességük azonnal értesíteni az állatorvost vagy az igazgatóságot, amennyiben a betegség bármelyik tünetét észlelik a sertéseken, és akkor is, ha illegális állatkereskedelem szemtanúivá válnak. Utóbbira már csak azért is szükség van, mivel az előzetes vizsgálatok nélkül gazdát cserélő és ide-oda szállított sertések taxiként szállíthatják át egyik gazdaságból a másikba a betegséget.
 

Épp ezért a DSVSA minden gazdát arra kér, saját és mások érdekében felelősségteljesen álljanak a kérdéshez, hiszen csak így lehet egészségben megtartani a megye sertésállományait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: