2018-08-22 09:42:52• hírek • Bede Emőke

Még mindig sok téves riasztás fut be a 112-re

Az egységes segélyhívót csak valódi vészhelyzetekben kell tárcsázni! (Fotó: ISU Satu Mare)
Az egységes segélyhívót csak valódi vészhelyzetekben kell tárcsázni! (Fotó: ISU Satu Mare)

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely a nap minden órájában és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen –hangzik a meghatározás, viszont a pontos definícióhoz az is hozzátartozik, hogy mely esetekben lehet tárcsázni ezt az egységes telefonszámot.

Bátran hívhatjuk a 112-t, ha a mentők, tűzoltók vagy rendőrök beavatkozását igénylő helyzetet észlelünk, például ha súlyos közlekedési baleset szemtanúi vagyunk vagy látunk egy lángokban álló épületet. A megadott példákból pontosan kiderül, mire is találták ki a segélyhívót. Vészhelyzetekre, nem pedig arra, hogy forgalmi információkat kérjünk vagy épp időjárás-jelentést kapjunk. Mi több, az ilyen felesleges hívások le is terhelik a rendszert, veszélybe sodorva ezzel azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak. Bár e ténynek magának értetődőnek kellene lennie, mégis sokan tárcsázzák a számot indokolatlanul.
 

A Szatmár megyei lakosság a júliusi hónap során 16 245 alkalommal hívta a 112-t, azonban a hívások 56,16 százaléka, azaz 9 123 jelzés nem volt sürgősnek minősíthető. A valóban vészhelyzetet bejelentő hívások száma 7 112 volt, ezeket a rendőrség, a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a csendőrség felé irányították tovább a diszpécserek.
 

Legtöbb esetben valamilyen egészségügyi vészhelyzetről volt szó, a mentőkhöz ugyanis nem kevesebb mint 4 780 jelzés futott be az egységes segélyhívón. A rendőrséghez 1 760 hívást irányítottak át, 798 esetben pedig a lánglovagok beavatkozására volt szükség. A legkevesebb hívást, mindössze 241-et pedig a csendőrséghez kellett irányítani.
 

Ami a nem valóságos veszélyhelyzeteket jelző hívásokat illeti, megyénk a saját 56,16 százalékával a középmezőnyhöz tartozik. Vannak ugyanis olyan megyék, ahol a hívások mindössze kb. 40 százaléka volt indokolatlan, ezt többek között Beszterce-Naszód, Fehér és Kolozs megye is elmondhatja magáról. A másik véglethez tartozik Maros megye, ahol a befutott 40 336 hívás 74,14 százaléka, azaz 29 907 tárcsázás felesleges volt.
 

Az indokolatlannak minősített esetek között természetesen ott vannak a kamu, azaz szórakozásból elkövetett hívások is. Nos, csak óvatosan az ilyen játékokkal, ugyanis a 34/2008-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a hamisan riasztókat és a kamu hívások kezdeményezőit is pénzbírsággal sújthatják, melynek összege 500 lejtől indul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: