2009-04-15 12:32:19• hírek • MTI/ANSA/Reuters

Még mindig reng a föld Abruzzóban

Még mindig reng a föld a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, nyolc nappal a pusztító természeti csapás után: kedden este a Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földmozgás rázta meg a katasztrófa sújtotta körzetet.

A legújabb adatok szerint a tartomány fővárosában, L'Aquilában a használhatatlanná vált lakások aránya 53 százalékra nőtt. A tartományi hatóságok mindazonáltal azt a célt tűzték ki, hogy a tél beállta előtt a hajléktalanná váltak elhagyhassák a szállodákat és a sátortáborokat.

Csütörtökre tervezik a tanítás újraindítását az abruzzói iskolákban, L'Aquliában és több körzetben várhatóan egyelőre sátrakban folyik az oktatás, mivel még nem tudták ellenőrizni az iskolák épületeinek biztonságát.

Vizsgálat indult több összedőlt épület, köztük a L'Aquilai San Salvatore kórház ügyében, amely kártyavárként omlott össze. A helyi ügyészség a korábbi dokumentumok alapján arra gyanakszik, hogy meghamisították az épület biztonságára vonatkozó megállapításokat. Ugyanakkor az ügyészség, Roberto Maroni belügyminiszterrel egybehangzóan arra figyelmeztetett, hogy miután az újjáépítésre milliárdos befektetésekre lesz szükség, elképzelhető, hogy a szervezett alvilág is megpróbálja benne megtalálni a maga üzletét - írta a római La Repubblica című napilap on-line kiadása.

Maroni később a RAI állami televízióban elmondta, hogy legalább 12 milliárd euró szükséges ahhoz, hogy újjáépítsék a földrengés által lerombolt házakat és infrastruktúrát. Közben újabb jótékonysági akciókról érkezett hír: a négy legnagyobb olaszországi mobil-telefonszolgáltató már több mint 10 millió eurót gyűjtött össze azokkal az SMS-sekkel, amelyeket az olasz polgári védelem segélyegységeinek küldtek, üzenetként egy eurós áron. Hasonló akciót kezdeményezett két vonalas telefonszolgáltató is, itt hívásonként két eurót lehet felajánlani. Az április 6-i katasztrófában összesen 294-en haltak meg.

L'Aquilában a használhatatlanná vált lakások aránya 53 százalékra nőtt

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: